Делфин испред обале Прелука, стручњаци упозоравају да га људи не дирају

СРНА
Делфин испред обале Прелука, стручњаци упозоравају да га људи не дирају

РИЈЕКА- Испред обале Прелука, у Ријечком заливу, већ неколико дана налази се делфин, а стручњаци из Института "Плави свијет" истилу да је делфин законом строго заштићена врста и апелују да се животиња не узнемирава, јер то на њу може лоше дјеловати.

Из "Плавог свијета" и Јавне установе "Природа" позивају да се људи не приближавају делфину, не пливају за њим или га дирају или на други начин узнемиравају, већ да уживају у његовој љепоти с удаљености.

Запослени у "Плавом свијету" обишли су делфина на позив жупанијске Јавне установе Природа, и утврдили да је ријеч о такозваном обичном делфину.

Утврдили су да није повријеђен и да је у добром физичком стању, али кажу да његово неуобичајено понашање указује да има неки проблем.

Стручњаци из "Плавог свијета" истичу да је кључно да људи не прилазе делфину и не узнемиравају га.

Такве јединке кад се одвоје од јата и имају неки проблем с понашањем, тада траже друштво и почну се приближавати људима.

Али, то често касније изазове велике проблеме, јер због све већег броја људи који му желе причи, животиња се узнемири и може показати агресију и бити опасна, преноси портал "Нови лист".

Из Института "Плави свијет" и установе "Природа" позивају да се људи не приближавају делфину, не пливају за њим или га дирају или на други начин узнемиравају, већ да уживају у његовој љепоти с удаљености.

Ако неко намјерно узнемирава делфина или му ради нешто нажао, позивају грађане да зову 112.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана