Давкова и званично предсједник, дупло више гласова од Пендаровског

Срна
Давкова и званично предсједник, дупло више гласова од Пендаровског

СКОПЉЕ - Гордана Сиљановска Давкован званично је предсједник Сјеверне Македоније што је данас потврдила Државна изборна комисија (ДИК) усвајањем коначних резултат гласања на предсједничким изборима 8. маја.

Предсједник комисије Александар Даштевски рекао је да је Давкова освојила 561.000 гласова, а да је њен противкандидат Стево Пендаровски освојио 251.899 гласова.

Даштевски је најавио да ће Давковој бити уручена Потврда о избору за предсједника државе и за предстојећу инаугурацију у просторијама ДИК-а, преносе македонски медији.

На спроведеним предсједничким изборима, на основу записника бирачких одбора и општинских изборних комисија, ДИК је утврдио да је укупан број уписаних бирача у бирачки списак био 1.814.317, а 861.218 је гласало.

Након објављивања коначних резултата избора за председничке изборе, ДИК би требало да поднесе извјештај Скупштини како би заказала сједницу за инаугурацију новог предсједника, која ће према најавама бити одржана сутра у подне.

Она мора да положи свечану изјаву пред посланицима из старог састава, након чега почиње да јој тече мандат.

Гордана Сиљановска Давкова, кандидат ВМРО ДПМЕ, прва је жена на тој позицији од 1991. године када је та држава прогласила независност. Она је убједљиво побиједила у другом кругу предсједничких избора актуелног предсједника Стеву Пендаровског.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана