Дарко Шарић на листи топ 10 најопаснијих трговаца дрогом у 2014.

Blic.rs
Дарко Шарић на листи топ 10 најопаснијих трговаца дрогом у 2014.

Дарко Шарић (43), коме се у Србији суди за организовање шверца више тона кокаина из Јужне Америке, као и прање десетина милиона долара од продаје наркотика, сврстан је на листу 10 најопаснијих трговаца дрогом ухапшених у 2014. години.

Шпански портал Инфобае. цом означио је Шарића као Ел Ћапа Гусмана Балкана, што је надимак који носи првопласирани на листи кокаинских барона - Мексиканац Хоакин "Ел Ћапо" Гусман Лоера.

"Шарић је био вођа балканске организоване криминалне групе која је своје кријумчарске врхунце доживјела 2007 - 2009. године. Такође, ова група је имала своје базе и у Европи, као и у латиноамеричким земљама. Он је оптужен за шверцовање око 5.700 килограма кокаина, као и за прање око 22 милиона евра. Прије хапшења, 18. марта, Шарић је живио у Америци",  наводи шпански портал Инфобае.цом, преноси Блиц.

Шарићев "колега" Гусман несумњиво је највећи трговац дрогом ухапшен у протеклих 12 мјесеци. Он је лидер озлоглашеног картела "Синалоа", а његова имовина се процјењује на више од милијарду долара. Након вишегодишњег бјекства, он је ухапшен 22. фебруара у мексичком граду Масатлан. Осим Шарића и Ел Ћапа, на листи су се нашли озлоглашени Висенте Кариљо Фуентес, звани "Вајсерој" и Хектор Белтран Лејва, познат и као "Х".

"Кариљо Фуентес ухапшен је 9. октобра у мексичком граду Тореон. Америчка влада понудила је за њега награду од више од пет милиона долара. Он је био на челу крволочног картела "Хуарес". Ектор Белтран Лејва ухапшен је 1. октобра. Награда за информације о њему вриједиле су више од два милиона долара. Руководио је картелом "Белтран Лејва", који је организовао шверц и дистрибуцију дроге у најмање осам држава", пишу шпански медији.

На остатку листе нашли су се:

Браћа Мигел Арнулфо и Луис Алонсо Ваље Ваље

Уго Френклин Каликс Авила, звани "Анђео"

Хаиро Естуардо Орељана Моралес, звани "Ћелави"

Луис Фернандо Санћез Арељано, звани "Инжењер"

Убер Гомес Патињо, син чувеног Серванда Гомеса Мартинеса, званог "Учитељ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана