"Дани Светих новомученика јасеновачких": Руски митрополит пренио благослов патријарха Кирила

Srna
Foto: Arhiva

ЈАСЕНОВАЦ- Митрополит будимпештански и све Мађарске, Руске православне цркве Иларион је на обиљежавању "Дана Светих новомученика јасеновачких" пренио благослов Његове светости патријарха руског Кирила, те поручио да су јасеновачки мученици умрли страшном смрћу, али да Црква њихово страдање доживљава као подвиг.

"Мало је вјероватно да ћемо икад сазнати тачан број жртава Јасеновца, као и имена свих невино мучених и убијених. Али, код Бога сви су живи и нико није избрисан из молитвеног сећања Цркве. Зато дан њиховог сећања није дан жалости, већ црквене победе", истакао је митрополит Иларион.

Митрополит Иларион јуче је служио архијерејску литургију заједно са више од 10 архијереја Српске, Руске и Македонске православне цркве у Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Након литургије, на хумци у Јасеновцу обављен је чин ломљења славског колача, а потом је освештана новоуспостављена Истраживачка библиотека у Јасеновцу, чије је отварање најављено за сутра, преноси "Спутњик".

Литургији је присуствовао велики број Срба из Хрватске, Црне Горе, Србије и Републике Српске, као и бројни званичници.

Манифестацију "Дани Светих новомученика јасеновачких", која ће трајати до уторка, 5. септембра, организују Епархија пакрачко-славонска, Музеј жртава геноцида из Београда и Српско народно вијеће.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је убијено 20.000 дјеце.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана