Данас одлука о новој Влади Црне Горе

ГС
Foto: Архива

ПОДГОРИЦА- Одлука о новој Влади Црне Горе биће донијета данас, потврђено је за Б92.нет из више извора у политичким партијама у Подгорици.

Данас би требало да буде одржан завршни састанак политичких странака у Црној Гори са мандатаром и лидером УРА Дританом Абазовићем.

"Данас ће се све знати о новој влади", рекао је за Б92.нет Абазовић.

О томе који су закључци састанака знаће се до краја дана, а Абазовић је за сутра, уторак 12. април заказао конференицју за новинаре.

И даље није познато које странке ће ући у нову Владу Дритана Абазовића. Ипак, према најавама, у Влади неће бити двије самостално најјаче политичке снаге: Демократски фронт и Демократска партија социјалиста.

Подршку влади најавиле су мањинске странке, Бошњачка странка и двије коалиције албанских партија.

Састав владе тренутно зависи од Социјалистичке народне партије Владимира Јоковића који је био на више састанака са Абазовићем. Међутим, не постоји више информација о чему су вођени преговори.

За стабилност владајуће већине ипак су неопходни гласови или ДФ или ДПС.

Како је најавио и сам лидер ДПС и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, та партија је спремна да подржи нову владу у Скупштини, уз "разумне политичке услове". Који услови су у питању јавност до сада није сазнала.

Ипак, Ђукановић је рекао да у тој влади неће бити његових министара.

Иако је у јавности било више спискова могућих министара, нико није потврдио да ће бити дио нове владе.

Према незваничним сазнањима Бошњачкој странци (БС) требало би да припадну три ресора.

Место потпредсједника Владе и министра капиталних инвестиција, у склопу којег ће бити енергетика и саобраћај, наводно ће покривати предсједник те партије и актуелни потпредсједник Скупштине Ервин Ибрахимовић.

Бошњачкој странци припашће и Министарство рада и социјалног старања, али се још не зна ко ће заузети министарску позицију.

Тај ресор је припадао Бошњачкој странци и за вријеме Владе Душка Марковића (ДПС), када је министар био Кемал Пуришић.

Албанске парламентарне партије требало би да добију три ресора у будућој Влади - министарства за људска и мањинска права, науке и дигиталног друштва и јавне управе.

СНП-у би требало да припадне шест ресора.

Потпредсједник и актуелни директор Фонда за здравствено осигурање Драгослав Шћекић наводно ће бити потпредсједник Владе и министар пољопривреде.

Грађанском покрету УРА би, између осталих ресора, требало да припадну министарства економског развоја, европских интеграција и унутрашњих послова.

За сада је дефинитивно утврђено да ће потпредсједник ГП УРА, дипломирани економиста Горан Ђуровић бити министар економског развоја, а потпредсједница Јована Маровић европских интеграција.

Иако је по паду владе Здравка Кривокапића било ријечи да су поједини министри добро обављали свој посао, те да би могли да остану на својим функцијама, из постојеће Владе највјероватније нико неће остати на позицијама које су имали.

Подршка ДПС-а камен спотицања

Већ при најави да ће нову владу подржати побијеђени ДПС дошло је до проблема.

Демократе предвођене Алексом Бечићем су Абазовића означили као издајника, а ријечи није штедио ни смијењени премијер Здравко Кривокапић.

За Демократски фронт најбоље рјешење су нови избори.

Како су више пута потврдили, то је најчаснији излаз или да се нова влада формира од постојеће парламентарне већине.

Скупштина Црне Горе изгласала је неповјерење Влади. 42. влада Црне Горе чији премијер је био Здравко Кривокапић је пала 4. фебурара.

"За" је гласало 43 посланика, против 11. Гласало је укупно 54 посланика .

Посланици Демократског фронта нису били ту током гласања, као ни Покрета за промјене (ПзП) и Социјалистичке народне партије (СНП).

Већ 3. марта предсједник Црне Горе Мило Ђукановић предложио је лидера Грађанског покрета УРА и досадашњег потпредсједника владе Дритана Абазовића за мандатара за састав 43. Владе Црне Горе. Од тада трају преговори о новом саставу владе, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана