Данас изручују Перковића?

HRT
Данас изручују Перковића?

Загреб - Бивши високи функционер југословенске и хрватске тајне службе Јосип Перковић могао би већ данас да буде изручен Њемачкој, јавља ХРТ.

Хрватска Перковића тражи због сумње да је умјешан у убиство емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године код Минхена.

Њемачка делегација јуче је дошла у Загреб ради договора о изручењу Перковића што је потврдио и министар унутрашњих послова Ранко Остојић. Он није желио да каже када ће до предаје доћи, али је објаснио да ће се то највјероватније обавити на загребачком аеродрому Плесо.

По договору њемачке и хрватске полиције, изручење Перковића је договорено за петак поподне, сазнаје ХРТ.

Рок за екстрадицију је десет дана од доношења правоснажног рјешења што значи најкасније у понедјељак.

Иако су неки медији јавили да је Уставни суд, на приједлог Перковићеве одбране, донио привремену мјеру којом одлаже изручење бившег обавјештајца до коначне одлуке тог суда о жалби одбране, ХРТ наводи да је Уставни суд данас засједао, али да још није донио одлуку.

Наводно ће одлука бити донијета тек данас или у понедјељак, што би за Перковића могло да буде касно, будући да су остала још само четири дана за изручење.

Да би спријечио или одложио изручење, Перковићев адвокат поднио је у сриједу уставну тужбу на одлуку о томе да његов клијент буде изручен Њемачкој, али и тражио да Уставни суд до своје коначне одлуке изрекне привремену мјеру обустављања изручења.

Бивши високи функционер југословенске и хрватске тајне службе Јосип Перковић негирао је јуче у интервјуу за Дојче веле умјешаност у убиство Стјепана Ђурековића.

"С убиствима немам никакву везу. Давно сам рекао: с убиством Ђурековића апсолутно никакв никакав додир немам, као ни додир с било чијом смрћу", изјавио је Перковић и додао да се "бавио класичним обавјештајним послом, на заштити хрватског територија".

Он није желио да каже ко стоји иза тог убиства, рекавши да нема довољно података.

Врховни суд Хрватске одбио је у петак жалбе Перковићеве одбране и Државног тужилаштва на одлуку Жупанијског суда у Загребу којом је одобрено изручење Перковића Немачкој на основу европског налога за хапшење.

Перковић тврди да је жртва лажног свједочења Удбиног оперативца Винка Синдичића који је недаво у писму Перковићевој одбрани навео да је по упутствима њемачке тајне полиције лажно свједочио у случају Ђурековић.

За разлику од случаја Перковић, суд у Великој Горици у истом случају је због застаријелости одбио да изручи Здравка Мустача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана