Дан Светог Василија Острошког биће и званично слава никшићке општине

Срна
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА- Скупштина општине Никшић усвојила је Нацрт статута општине према којем ће Дан Светог Василија Острошког - 12. мај бити слава ове локалне заједнице, саопштио је предсједник општине Марко Ковачевић.

Ковачевић је рекао да ће послије јавне расправе на првој наредној сједници бити усвојене те измјене па ће 2023. година бити љепша макар због тога што ће једна тако значајна одлука формализовати оно што грађани већ осјећају.

"Посебно ме радује што су за Нацрт статута гласали сви присутни одборници и из власти и из опозиције", навео је Ковачевић.

Српска православна црква /СПЦ/ прославља 12. маја Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, које је мјесто ходочашћа за вјернике свих религија.

Свети Василије Острошки /Јовановић/ рођен је у селу Мркоњићи, Попово Поље у Херцеговини, у Републици Српској 28. децембра 1610. године, од побожних и благочестивих православних родитеља Петра и Анастасије Јовановић, који су му на крштењу дали име Стојан.

Замонашио се у требињском манастиру Успенија Пресвете Богородице и као монах убрзо се прочуо због свог подвижничког живота, а касније је изабран и посвећен за епископа захумског и скендеријског.

Упокојио се у Господу 1671. године, а његове чудотворне мошти и гроб чувају се до данашњег дана.

Не могу се избројати разна чудеса која је Господ учинио преко Светог Василија и која сваким даном чини и показује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана