Дан Мојковачке битке враћен као Дан општине Мојковац

Срна
Foto: Срна

ПОДГОРИЦА- На сједници Скупштине општине Мојковац, гласовима већине поново је 7. јануар враћен као Дан општине Мојковац.

Служба за информисање општине Мојковац саопштила је да су за усвајање овог приједлога гласали одборници коалиције "За будућност Мојковца", Демократа, ГП УРА, "Не дамо Мојковац" и Уједињене Црне Горе, док су одборници ДПС-а били против.

Предсједник општине Мојковац Веско Делић рекао је да 7. јануар и Божић све треба да окупи и помири.

"Не смијемо да заборавимо стигматизацију једне националне групе која је трајала деценијама, већ морамо и дужни смо да исправимо ту неправду. Годинама се бјежало од историје, оне праве и једине историје Црне Горе, међутим од ње се не може побјећи, баш као што се ни од својих коријена не може побјећи", рекао је Делић.

Одборник Нове српске демократије /НСД/ Радован Видојевић каже да је 7. јануар најсвјетлији датум у историји Мојковца, али и читаве Црне Горе и да је њихова обавеза да чувају успомену на хероје те битке, која је једна од највећих побједа.

"Једно од обећања нашим грађанима у предизборној кампањи било је и да вратимо 7. јануар као Дан општине Мојковац што смо данас испунили. Мојковац има своја три симбола, и то споменик сердару Јанку Вукотићу, споменик јунацима Мојковачке битке и храм Христовог Рождества", рекао је Видојевић.

Он је појаснио да се сва три симбола односе на херојску побједу војске 7. јануара 1916. године, која је једна од најзначајнијих, не само на овим просторима, већ и једна од значајнијих побједа у Првом свјетском рату.

У ДПС-у су сагласни да је Мојковачка битка једна од значајнијих за читаву Црну Гору, али да се тај датум не смије злоупотребаљавати у политичке и партијске сврхе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана