Дајковић: За Србе у Црној Гори Република Српска је важна као и Косово

Срна
Дајковић: За Србе у Црној Гори Република Српска је важна као и Косово

ПОДГОРИЦА - Предсједник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић честитао је свим грађанима Републике Српске 31 годину од усвајања Устава и истакао да је за Србе у Црној Гори Република Српска подједнако важна као и Косово и Метохија.

Дајковић је нагласио да Устав Републике Српске у вријеме доношења није изазивао ништа мање пријекоре и пријетње него сад.

"Напротив, исти центри моћи - како тада, тако и сад - желе да Република Српска нестане, а да се српски народ асимилује и напусти своја огњишта. То се, на сву срећу, неће десити", рекао је Дајковић за српски портал ИН4С.

Он је истакао да је српски народ данас јачи него икад, будући да је у економском, финансијском и инфраструктурном смислу ојачао захваљујући јакој и моћној Србији, а у духовном опстао и ујединио се као никада до сада захваљујући Српској православној цркви.

Дајковић је рекао да је страдање недужног српског народа - само због тога што је тражио шансу да опстане и преживи - нешто што је, нажалост, везивно ткиво свих Срба у региону.

"Честитам свим грађанима Републике Српске дан Устава. Нека живи српски народ!", поручио је Дајковић. Пуна 31 година навршила се данас од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ до којег је дошло након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана