Дачић: Лицемјерне изјаве бошњачких и турских политичара

Срна
Дачић: Лицемјерне изјаве бошњачких и турских политичара

Београд - Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је данас као крајње лицемјерне изјаве бошњачких и турских политичара о Сребреници у вези са Србијом.Дачић је поручио да би, умјесто што нападају Србију, бошњачки и турски политичари требало да се сјете да је Скупштина Србије 2010. године усвојила Декларацију о осуди злочина у Сребреници.

"Идејни творац те декларације, тадашњи председник Србије Борис Тадић, како нас је тада информисао, усагласио је текст са чланом Председништва БиХ Харисом Силајџићем и турским министром иностраних послова Ахметом Давутоглуом", навео је Дачић у писаној изјави.


Он је истакао да је срамотно да шест година након тога Бошњаци и Турци "држе лекције" Србији, која је једина од свих балканских земаља донијела скупштинску декларацију о злочину над припадницима неког другог народа.

Дачић је подсјетио да нико никада није донио ниједан акт на простору бивше Југославије о осуди злочина против Срба.

"Свог турског колегу Чавушоглуа, који каже да док Босна плаче, Турска не може мирно да спава, подсетио бих на турске зулуме за пет векова окупације. Чавушоглу би морао да се расплаче и над Ћеле кулом у Нишу која је изграђена од лобања убијених Срба на Чегру 1809. године", поручио је Дачић.

Он је додао да су и српске мајке доживјеле бол због данка у крви, када су њихова дјеца постајала јањичари.

Дачић је поставио питање како би Турска реаговала када би Србија осудила убиство милион Јермена и назвала га геноцидом, те зашто Бошњаци не осуде злочин над Јерменима и назову га геноцидом као што су то урадиле многе земље у свијету.

Он је упитао и зашто Борис Тадић јавно не саопшти са ким је договорио текст Декларације коју је усвојила Скупштина Србије.

"Заиста је крајње време да сви схвате да је Србија спремна за помирење, мир и изградњу заједничке будућности, али никада неће дозволити да је неко понижава", нагласио је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана