Дачић: Корак напред у преговорима

Б92
Дачић: Корак напред у преговорима

Београд -- Премијер Србије за Б92 изјавио да је вечерашњи састанак са Тачијем био корак напред и најавио слиједећи сусрет са косовским премијером за почетак децембра.

У Бриселу је завршен други састанак премијера Србије Ивице Дачића са косовским премијером Хашимом Тачијем, у присуству високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Претходно је висока представница ЕУ, у одвојеним сусретима, разговарала са оба премијера. Састанак Ештонове са премијером Дачићем почео је у 19 сати и трајао је око 45 минута.

Након тога, Ештонова је разговарала са Тачијем, а затим је услиједила заједничка радна вечера.

Дачић је одмах након завршене вечере за Б92 рекао да је састанак био доста дуг и да је то био заправо наставак разговора из Београда, прије неколико недеља, заједно са Ештоновом и са Хилари Клинтон. “Разговори су били статусно неутрални и теме су биле проналажење модалитета како да се оно што је већ договорено и спроведе,” казао је Дачић.

Он је најавио да ће се слиједеће виђење са Тачијем догодити почетком децембра, тј. нешто прије 10. децембра и засједања Европског савјета.

На састанку је, како је рекао премијер Србије, било ријечи и о споразумима који су већ на снази, о томе како да се побољша живот људи на Косову, о извршној функцији Еулекса на сјеверу. Он је додао да је било ријечи и о транспарентности тога шта Србија финансира.

Дачић је рекао да је Тачи обећао да ће бити формирана једна полицијска јединица, састављена већином од Срба, да штити српске манастире. Дачић је рекао и да је било ријечи о пројекту аутопута Ниш- Приштина.

“Ово је био један добар и користан састанак и мислим да смо направили неколико корака унапред,” рекао је Дачић за Б92.

Без обзира на мање формалну атмосферу у којој се одвија сусрет двојице званичника, у Бриселу инсистирају на томе да су вечерашњи разговори наставак дијалога за нормализацију односа двије стране, који је почео 19. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана