Дачић, Ештонова и Тачи на панелу о дијалогу Београда и Приштине

Aгенције
Дачић, Ештонова и Тачи на панелу о дијалогу Београда и Приштине

Београд/Минхен - Европски, али и свјетски званичници одали су велико признање руководству Србије за постигнуте резултате, јер су они много већи и значајнији него што је то неко очекивао у претходном периоду од годину и по дана, рекао премијер Србије Ивица Дачић на Безбједносној конференцији у Минхену.

На панелу "Дијалог Београда и Приштине", на којем је осим Дачића учествовао и предсједник владе самопроглашеног Косова Хашим Тачи, високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон одала је признање Дачићу и Тачију, истакавши да постигнути споразуми представљају њихово, а не њено достигнуће.

Она је указала на то да је потребно да лидери показују спремност за компромис, написала је на "Твитер" налогу портпарол високог представника Маја Коцијанчич, а преноси Радио-телевизија Србије.

Дачић је позвао Србе на Косову и Метохији да учествују на предстојећим парламентрним изборима, док је Тачи обећао пуну сарадњу приштинске власти са српском заједницом која је кључна за спровођење споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

Премијер Србије је рекао да је главно питање како Србе на сјеверу Косова и Метохије увјерити да буду конструктивни и да је сарадња у њиховом интересу.

Он је рекао да "неће бити застоја у преговорима са Приштином, нити у дијалогу у Бриселу.

Дачић је навео да је на конференцији искористио прилику да разговара и са представницима нове њемачке владе, у вези са питањем азиланата и могућности да Србија буде стављена на листу сигурних земаља.

"То би довело до смањења броја азиланата, убрзавања процедуре за решавање тих питања, а самим тим би отклонило опасност да Србија постане земља где би се увела суспензија визне либерализације", појаснио је Дачић, а преносе београдски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана