Да ли медији у Хрватској помажу истребљењу стјеница?

Тањуг
Да ли медији у Хрватској помажу истребљењу стјеница?

ЗАГРЕБ - Појава стјеница у једном хотелу у Сплиту и једном ријечком небодеру узнемирила је хрватску јавност, стручњаци анализирају ову појаву, а медији објављују препоруке грађанима како да се отарасе ових крвопија.

Биолог Горан Вигњевић са Универзитета у Осијеку, међутим, каже да проблем стјеница у Хрватској постоји већ 15-20 година и да се сваког љета он потенцира доласком туриста.

Стручњак за стјенице Недиљко Ландека, шеф Одељења  за дератизацију, дезинсекцију и дезинфекцију истарског Жупанијског завода за јавно здравство, каже да су у Хрватској најугроженије туристичке дестинације.

"То подразумјева градове уз обалу, али и Загреб кроз који пролазе бројни туристи", каже Ландека и притом истиче да проблем није ограничен само на јефтине смјештаје или сиромашне породице, већ је присутан и у луксузним хотелима.
Кућна стјеница (Цимеџ лецтулариус Л) спада у породицу бескрилних инсеката Цимицидае који се хране крвљу.

Распрострањена је на готово свим континентима, а углавном је налазимо у подручјима с умјереном климом. Нема потврда да је преносник људских болести, пише хрватски портал Индекс.

Стјенице могу бити велики проблем из неколико разлога. Њихови убоди могу узроковати свраб и губитак сна. На мјесту убода често се јављају упалне мрље обично с тамнијом тачком у средини. Изузетно их је тешко искоренити, што у великој мери зависи од тежине инфестације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана