Да ли је Ђукановић у опасности?

Танјуг
Да ли је Ђукановић у опасности?

ПОДГОРИЦА - Прича о степену угрожености бившег предсједника Црне Горе и лидера ДПС Мила Ђукановића је означена као тајни податак, као и податак о броју чланова обезбјеђења, саопштио је данас директор Управе полиције (УП) Зоран Брђанин.

Брђанин је то рекао новинарима након што је саслушан у Одбору за безбједност и одбрану. Одбор је саслушао и директора  Агенције за националну безбједност (АНБ) Бориса Милића о поступању сектора безбједности по обавјештајним сазнањима да се припрема атентат на бившег предсједника државе Мила Ђукановића.

Брђанин и Милић саслушани су у Скупштини у просторији за разматрање материјала означених степеном тајности, тзв. "глувој соби".

Брђанин је рекао да је Одбор већином гласова усвојио Извјештај о безбједносној процијени о угрожености.

"Са моје тачке гледишта нема више ништа нејасно. Вјерујем да поједини посланици вјерују и даље да није тако. Ђукановић као бивши предсједник има право на обезбјеђење у складу са процјеном безбједности. Прича о степену његове угрожености је означена као тајни податак, као и податак о броју чланова обезбјеђења", казао је Брђанин.

Што се тиче односа са министром унутрашњих послова Данилом Шарановићем, Брђанин је рекао да не може рећи да га у овом случају омета.

"Напротив. Чак и након повратка је боља комуникација. Имам нешто што бих могао рећи и што је мој осврт на оно што се десило. Сарађујемо у тачно дефинисаним законским роковима и у овом тренутку немамо отворених питања", казао је Брђанин, којег је Влада Црне Горе више пута опозвала, а Управни суд га је вратио на посао.

Он је казао да није било пропуста када је у питању поступање АНБ и полиције.

"Не желећи да изађем из дјелокруга надлежности, АНБ има већи степен података када је у питању безбједност Ђукановића. На основу оперативних података, нема нејасноћа. Остаје да тужилаштво заокружи свој посао. У тренутку кад је УП добила податке, тужилаштво је примило информацију и формирало предмет. УП је поступила по захтјевима тужилаштва", рекао је Брђанин.

Одбор је Брђанина и Милића саслушао на иницијативу Демократске партије социјалиста (ДПС).

Та партија је саслушање иницирала да би се, како су саопштили, увјерили да надлежне безбједносне службе раде све на заштити живота штићених личности, пишу подгоричке Вијести.

Подсјећају да су они још 13. јула објавили да је  Ђукановић обавијестио црногорске надлежне органе да је добио информацију да се на њега припрема атентат.

“Ранији предсједник је добио наведену информацију од одређених међународних званичника из обавјештајне заједнице и са том информацијом упознао је државне органе”, одговорено је тада из Ђукановићеве канцеларије на питање да ли је га је било ко из безбједносног сектора обавијестио да му је угрожена безбједност, односно, да се на њега припрема атентат.

Није одговорено ко је и када Ђукановићу пренио ту информацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана