Да ли Хрвати за премијера желе Милановића или Пленковића

Танјуг
Да ли Хрвати за премијера желе Милановића или Пленковића

ЗАГРЕБ  - Према првој анкети Агенције Ипсос, након што је предсједник Хрватске Зоран Милановић најавио да ће предводити опозициону СДП на предстојећим парламентарним изборима, показала је да ће на бирачка мјеста сигурно изаћи чак 69 одсто бирачког тијела, док је само шест одсто рекло да сигурно неће изаћи на биралишта.

Према овој анкети коју је објавио хрватски портал Дневник, чак 86 одсто изражава чврсту или мало мање чврсту вољу да изађе на изборе, што би била заиста висока излазност у односу на претходне парламентарне изборе одржане 2020. године, када је на биралишта изашло мало мање од половине грађана са правом гласа.

Од оних који су се изјаснили да излазе на изборе, 32 одсто жели за премијера актуелног шефа државе Зорана Милановића, а 30 одсто Андреја Пленковића.

Портал наводи да је ова предност у оквиру статистичке грешке с обзиром на то да у овом истраживању она износи четири одсто. Истраживање је показало да више од половине анкетираних, 54 посто, вјерује да Милановић треба да одступи с мјеста предсједника Републике прије уласка у изборну трку на парламентарним изборима, који ће бити одржани 17. априла.

Ипак, чак једна трећина испитаних – дакле 33 одсто – сматра да не треба, а 13 одсто нема став о овом питању.

ХДЗ је и даље на првом мјесту са 27,3 посто подршке испитаних, други је СДП који је сада на 22,6 посто подршке.

Мост и Можемо! дијеле треће мјесто са 8,7 одсто подршке, Домовински покрет је на 7,9 посто. Анкета је спроведена међу 604 грађана Хрватске.

Милановић је у петак саопштио да ће ући у изборну трку на парламентарним изборима и да ће предводи најутицајнију опозициону СДП, чији је раније био лидер. Милановић је саопштио да претходно неће поднијети оставку на предсједничку функцију, а о уставности те одлуке данас ће одлучити хрватски Уставни суд.

.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана