Да ли је овако било и пред распад СФРЈ?

РТ Балкан
Да ли је овако било и пред распад СФРЈ?

БЕОГРАД - На фејсбук профилу Дениса Краснићија, који је слао пријетње, види се да се диви припадницима терористичке тзв. Ослободилачке војске Косова.

Учестале пријетње дипломатским и конзуларним представништвима Србије су увод у напад и тероризам, наводи дипломата Зоран Миливојевић, истичући да послије пријетњи иду акције, а акције су усмјерене против интереса државе у функцији сепаратизма и великоалбанске идеје.

Амбасаде Србије су у двије велике европске пријестонице у претходна два дана добиле пријетње да ће бити мета терористичких напада, изјавио је министар спољних послова Србије Марко Ђурић и навео да, према прелиминарним информацијама, те пријетње долазе из екстремних сепаратистичких кругова дијела наше дијаспоре са Косова и Метохије, односно од особа албанске националности.

Нешто касније тог дана огласио се и министар спољних послова Ивица Дачић, који је рекао да је МУП Србије добио званичну информацију да је ријеч о Денису Краснићију из Швајцарске, поријеклом са Косова и Метохије.

- Треба одмах рећи да је ствар врло озбиљна, пријетње треба третирати озбиљно, без обзира што су идентификовани они који су их слали. То све треба посматрати у контексту ескалације понашања приштинских власти, свега онога што се дешава на самом Косову и Метохији и политике које спроводе привремене приштинске институције. Прелазак на методологију кориштења силе, са елементима тероризма – то је суштина приче, објашњава Миливојевић.

На фејсбук профилу Дениса Краснићија, који је слао пријетње, види се да се диви припадницима терористичке тзв. Ослободилачке војске Косова.

Он је међу сликама подијелио и фотографију Кадрија Весељија, некадашњег лидера тзв. ОВК, који се сада налази у притвору Специјализованог суда за ратне злочине на Косову и Метохији у Хагу, гдје је оптужен за ратне и злочине против човјечности над Србима, Ромима и "нелојалним" Албанцима.

То одакле пријетње долазе и ко их шаље показује да су из средина гдје је албанска дијаспора најјача и најбоље организована – германски простор и Швајцарска. Тако је, објашњава Миливојевић, било и пред распад СФРЈ.

- Треба имати у виду да је то осамдесетих и деведесетих била методологија коју су користили албански сепаратисти још тада у покушајима и промоцији великоалбанске идеје сепаратистичких тежњи, када је у питању јужна српска покрајина. Понављање тога показује да су поново оживјеле и структуре, али и методологија у албанској дијаспори у борби за великоалбанске интересе против Србије и српских институција, наводи наш саговорник.

Сама пријетња је, објашњава дипломата, намјера везана за неку акцију и зато је треба схватити озбиљно.

- Проблем је што се политика коју спроводи Приштина толерише, што се на КиМ људи хапсе, пребијају, а то се све прелива и у друге државе гдје се заједно нађу Срби и Албанци, наводи Миливојевић.

Посебно је специфичан моменат када привремене приштинске институције стварају све већи притисак Србима на КиМ, а екстремисти се организују и у неколико наврата у Србији – нападају полицију.

Дачић је за медије раније навео да се особа која је слала претеће поруке тренутно налази на Косову и Метохији и за њом је издат налог да се по повратку у Швајцарску одмах јави у полицију.

Опасност од ескалације насиља је, каже Миливојевић, огромна. Због тога, наше службе безбједности, али и дипломатија, све чине да спријече било какав напад на институције и српски народ како у држави, тако и ван ње.

Колико ће у томе бити успјешни у многоме зависи и од међународних безбједносних институција, али и међународне заједнице, која континуирано повлађује косметским Албанцима и окреће главу на све што чине Србима на КиМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана