Цвртило: Македонија је буре барута Балкана

Танјуг
Цвртило: Македонија је буре барута Балкана

Загреб - Загребачки стручњак за геополитику Влатко Цвртило сматра да је Македонија са садашњом структуром дефинитивно "буре барута" на Балкану.

Разлог није само етнички састав, већ и подјељеност Македонаца у политичком смислу, наводи он.

Црвртило је за хрватску Нову ТВ навео да у будућности не би требало искључити могућност ескалације сукоба и ван граница Македоније и оцјенио да оружани сукоби македонских снага безбједности и терориста, током викенда у Куманову, највише одговарају актуелном владајућој структури и премијеру Николи Груевском.

"Он (Груевски) је притиснут од опозиције, али и од јавности због свега онога што се сазнало путем прислушкивања, као и других ствари које је власт радила уназад неколико година. Суочио се и с могућношћу да дође до великог притиска, можда и превремених избора и неких других догађаја који би ослабили његову власт. С обзиром на све то, овај догађј, али и сличан од прије двије недјеље, ишао је њему на руку и он је успио да консолидује своју власт", мишљење је Цвртила.

Упитан да ли је на помолу нова Украјина, "македонско прољеће", као и да ли је Македонија ново "буре барута" на Балкану, он одговара да та дрзава са садашњом структуром то дефинитивно јесте и подсјећа да је Македонија, поред свега тога, уназађена након што прије неколико година није добила позивницу за NATO.

"Тамо су демократске институције слабе, под апсолутном су контролом власти. Медији нису слободни. То је ауторитарна владавина која изазива отпор грађана. Овог прољећа се тај отпор појачао и чинило се како би могао резултирати некаквом политичком промјеном. Ови догађаји ће сигурно то зауставити, али неће у потпуности спречити", навео је Цвртило и упозорио да овакве догађаје не треба искључити ни у будућности.

У кумановском насељу Диво, у коме је током викенда дошло до оружаних сукоба македонских снага безбједности и терориста, живот се јутрос полако враћа у нормалу.

Акција у којој је погинуло осам полицајаца, а убијено најмање 14 терориста, завршена је јуче по подне и у току је увиђај у коме учествују представници ОЕБС-а, уз пратњу специјалних јединица македонске полиције.

Према полицијским наводима, више од 37 полицајаца је повређено, а и даље нема података о евентуалним жртвама међу цивилним становништвом.

У Македонији је и данас Дан жалости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана