Цвијановић у Загребу: Запаљива реторика може проузроковати проблеме у БиХ

ГС
Foto: Срна

ЗАГРЕБ - Предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић данас се у Загребу састала са предсједником Хрватске Зораном Милановићем и премијером Андрејом Пленковићем.

Она је на прес конференцији истакла да запаљива реторика може проузроковати велике проблеме у БиХ, која, како је рекла, није претјерано стабилна земља. 

Цвијановић је рекла да је кључно поштовање уставом загарантованих права три конститутивна народа.

"Дошли смо у парадоксалну ситуацију да се боримо за права која већ имамо у Уставу. И Срби и Хрвати су се борили, а права су већ дата уставом", рекла је она.

Када је ријеч о члану Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Жељку Комшићу и односу Хрватске према њему, Цвијановић је рекла да не може коментарисати однос једне државе према изабраном званичнику друге државе, јер је то ствар унутрашње политике.

Она је истакла да је задовољна интензивном сарадњом са земљама региона.

"Моја полтиика је таква да требамо градити односе. Свагдје гдје неко може да буде мост сарадње, треба то да буде" поручила је Цвијановић.

Током сусрета са премијером Хрватске фокус je био и на разговору о потенцијалном одлагалишту нуклеарног отпада на Трговској гори.

"Изразили смо забринутост, јер су угрожене општине у Републици Српској и Федерацији БиХ. Тражили смо да у процесу доношења документа о утицају на животну средину учествују и институције БиХ", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је са Пленковићем разговарала и о сарадњи у области међуграничне сарадње, односно категоризацији појединих граничних прелаза, као што је то случај у Новом Граду.

Тема састанка била је и припрема сједнице Савјета министара и Владе Хрватске.

"БиХ и Хрватска имају потписаних око 140 билатералних споразума. Важно је да сарађујемо у бројним областима", нагласила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана