Чувар из Аушвица мирно живи у Осијеку?!

Срна
Чувар из Аушвица мирно живи у Осијеку?!

Осијек - Чувар у нацистичком логору Аушвиц Јакоб Денцингер, којег тражи Њемачка због ратних злочина почињених током Другог свјетског рата, тренутно се налази у Осијеку, гдје води миран живот, пише "Јутарњи лист".

Њемачко Специјално тужилаштво за истраживање злочина национал-социјализма доставило је Хрватској податке о идентитету лица за које се сумња да је починило ратне злочине током Другог свјетског рата.

Име Јакоба Денцингера из Осијека и још 60 лица налази се на попису, који је
Специјално тужилаштво саставило прије неколико мјесеци и о томе обавијестило свјетску јавност.

Из Хрватског државног тужилаштва потврдили су за "Јутарњи лист" да имају име особе са њемачког пописа, али нису хтјели да кажу да ли је ријеч о Јакобу Денцингеру, рођеном 1924. године у Чепину, недалеко Осијека, бившем припаднику оружаних јединица Хитлерове Национал-социјалистичке партије и чувару у најгорим нацистичким логорима смрти.

Хрватски лист сазнаје да Нијемци нису доставили доказе да је Денцингер умијешан у ратне злочине, али се поуздано зна да је био дио нацистичког војног апарата који је учествовао у масовним ратним злочинима.

"Већ и та чињеница, према правном тумачењу из нирнбершких пресуда, може бити довољна за подизање оптужнице, покретање судског поступка и пресуду", пише "Јутарњи лист".

Име овог мушкарца налази се и у бази података америчког Министарства правде на попису особа које су тамошње власти, након проведеног судског поступка, присилиле да се одрекне америчког држављанства, јер је лагао у службеном поступку.

Денцингер је за вријеме Другог свјетског рата био припадник једне од најкрволочнијих Хитлерових јединица Тотенкопфа - Мртвачких глава, што није споменуо у својим овјереним изјавама и документима за усељење у САД.

"Јутарњи лист" наводи да су додатни подаци затражени и од Владе САД.

Према тврдњама америчког тужиоца, Денцингер је командовао, подстицао или на друге начине учествовао у прогону особа због њихове расе, вјероисповијести, држављанства, политичког опредјељења, и то по налозила нацистичке власти.

Фоксдојчер Јакоб Франк Денцингер имао је 18 година када ушао у СС и био је чувар у најмање пет логора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана