Црној Гори у овој сезони потребно око 5.000 страних радника из региона и далеких земаља

Танјуг
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА- Према процјенама туристичке привреде, за ову сезону Црној Гори ће бити неопходно ангажовање око 5.000 страних радника из региона и далеких дестинација, изјавила је секретар одбора Удружења туризма и угоститељства Привредне коморе Сања Марковић.

Она је истакла да је крајњи рок за ангажовање радника са далеких дестинација за овогодишњу летњу сезону средина маја.

Марковић је у изјави за подгоричку Побједу казала је да су на недавном састанку са представницима владе апеловали на надлежне институције да привредници што прије добију одговоре на већ аплициране захтјеве за визу Д.

"Врло брзо ћемо имати прилику да видимо ефекте ових разговора", рекла је Марковић.

Виза за дужи боравак (виза Д) издаје се странцу који намјерава да борави у Црној Гори дуже од 90 дана, ради обављања пословних активности, односно рада или вршења службе у страним дипломатско-конзуларним представништвима и представништвима међународних организација, акредитованим у Црној Гори, али не дуже од 180 дана у временском периоду од једне године, рачунајући од дана првог уласка.

Ова виза може се издати ако странац посједује гарантно, односно позивно писмо физичког или правног лица или други доказ да ће то физичко или правно лице сносити трошкове његовог боравка у Црној Гори, укључујући и трошкове смјештаја и издржавања, као и трошкове напуштања Црне Горе.

Проблем радне снаге је горући проблем ове сезоне и Привредна комора тим поводом позива послодавце да предају потпуну документацију приликом аплицирања и да искористе могућност коју даје регулатива да захтјев за издавање дозволе за привремени боравак и рад може поднијети и послодавац у мјесту намјераваног боравка странца.

Како истиче Сања Марковић, на посљедњој седници су позвали све надлежне институције да се до следеће љетње сезоне, кроз прилагођени законодавни оквир, створе услови и домаће становништво мотивише за рад у туризму, те поједноставе процедуре за сезонско запошљавање странаца.

"Када је реч о предстојећој сезони, односно активностима које у кратком року могу дати резултат, на седници је договорено да ће МУП предузети активности за: продужени рад са странкама (по потреби у две смене) и све шалтере ставити у функцију, омогућити ефикасну доставу поште и дозвола приморским општинама и кадровски појачати адмнистрацију приморских филијала", рекла је, између осталог, Митровић.

Како је нагласила Марковић, недостатак радне снаге на сезонским пословима представља једну од значајних бизнис баријера у туризму.

"Боља промоција могућности сезонског запошљавања може допринети решавању овог проблема. Међутим, системско решење би било увођење категорије 'стални сезонски радник'. У више наврата смо разговарали са представницима владе на ову тему и надамо се да ће иницијатива бити прихваћена, те да ће се за наредну сезону (за ову је дефинитивно касно) прилагодити законски оквир који ће препознати ову категорију", рекла је Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана