Црногорско министарство: Настављамо да баштинимо отворени дијалог са Хрватском

Танјуг
Црногорско министарство: Настављамо да баштинимо отворени дијалог са Хрватском

ПОДГОРИЦА- Црногорско министарство спољних послова саопштило је данас да ће Црна Гора наставити да "баштини отворени дијалог са савезничком Хрватском", пошто је Загреб поново актуелизовао спор са Подгорицом око школског брода Јадран и након што је црногорски министар одбране Драган Краповић одбио захтјев да хрватски званичници посјете тај брод у Тивту

"Подсјећамо да постоји обострани интерес за трајно решавање отворених питања, првенствено билатералним путем, кроз преговоре, или, уколико се, билатералним дијалогом не дође до рјешења, посредством неког од уобичајених међународних инструмената за превазилажење оваквих и сличних изазова. На тој линији, поздрављамо и јучерашњу изјаву министра Грлића Радмана који је потврдио такав приступ дефинисању решења прихватљивих за обе стране", наводи се у саопштењу, преносе Вијести.

Додаје се да ће министарство жали због "отказивања сусрета од стране министра одбране Хрватске Ивана Анушића, земље која је наш сусјед, али и пријатељ и савезник" са министром одбране Црне Горе Драганом Краповићем.

"Указујемо да је темељно опредељење спољне политике Црне Горе неговање добросуседских односа и спремност на отворен и искрен дијалог о међудржавним питањима. Уверени смо да је то оквир у којем можемо да размењујемо аргументе и да разговарамо о свим нерешеним питањима, укључујући и она око којих имамо различите ставове", наводе из црногорског министарства.

Истичу да је спремност за решавање свих питања "у духу пријатељских односа и НАТО савезништва" потврђена у разговорима два министра спољних послова током недавне посете шефа црногорске дипломатије Филипа Ивановића Хрватској, као и током боравка хрватског министра Гордана Грлића Радмана у Црној Гори.

"Подсјећамо, такође, да је, током посете Хрватској, било речи и о питању Превлаке, уз сагласност да се обе стране додатно активирају, у циљу проналажења обострано прихватљивог решења. С тим у вези, очекује се да се ускоро формира нова међуресорска Комисија која ће се, између осталог, бавити покретањем билатералних разговора о овом питању", пише у саопштењу.

 Црна Гора се позива на Споразум о питањима сукцесије СФРЈ који је потписала тадашња СР Југославија (заједно са Словенијом, Хрватском, Македонијом и БиХ), 29. јуна 2001. године у Бечу, а међународно-правни континуитет СРЈ је након референдума и изгласавања независности Црне Горе у мају 2006. године наследила Србија. Црна Гора и Србија су међусобно већ решиле питање Јадрана споразумом који су 2006. године потписали тадашњи председници Борис Тадић и Филип Вујановић, према којем је брод остао Црној Гори.

Неколико припадника Девете бојне Хрватских одбрамбених снага (ХОС) присуствовало је прошле седмице изложби о школском броду "Јадран" у Сплиту, а снимљена је и видео-порука за Црну Гору. "Вратите нам наш школски брод Јадран који сте узели из Сплита, јер ћемо доћи по њега у Црну Гору", поручио је један од припадника ХОС-а, при чему су га остали подржали, пренео је хрватски портал Дневно. ХОС-овци су, иначе, познати да у свом грбу имају усташки поклич "за дом спремни".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана