Црногорским властима уручен досије о више од 15 осумњичених за ратне злочине

Срна
Црногорским властима уручен досије о више од 15 осумњичених за ратне злочине

ПОДГОРИЦА - Међународни резидуални механизам за кривичне судове уручио је властима у Црној Гори досије који се односе на више од 15 осумњичених против којих се сада може провести истрага за тешке злочине, укључујући сексуално насиље, рекао је тужилац Серж Брамерц у обраћању Савјету безбједности УН.

Брамерц је истакао да Тужилаштво наставља да јача директну подршшку државним тужиоцима у земљама бивше Југославије.

Он је рекао да је захваљујући напорима Тужилаштва, неколико важних списа сложених предмета прослијеђено Хрватској и Србији.

"Такође смо уручили властима Црне Горе тражени досије који се односе на више од 15 осумњичених против којих се сада може спровести истрага за тешке злочине, укључујући сексуални насиље", рекао је Брамерц.

Он је навео да ти догађаји пружају значајну прилику за те државе да јасно покажу опредијељеност за утврђивање пуне одговорности, нарочито на осумњечене високог или средњег ранга који су до сада уживали сигурно уточиште и некажњивост, преносе црногорски медији.

"Тужилаштво ће наставити да директно сарађује са нашим партнернима на државном нивоу у циљу подршке даљим истрагама и кривичном гоњењу. Дипломатска подршка Европске уније и других партнера и даље ће бити од кључног значаја", рекао је Брамерц.

Он је истакао значај потраге за несталим особама у бившој Југославији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана