Црногорски војници шверцовали кокаин војним бродом

Агенције
Црногорски војници шверцовали кокаин војним бродом

Подгорица - Црвена Интерполова потјерница расписана је за Никшићанином Дејаном Ровчанином, којег Специјално тужилаштво терети да је био један од организатора покушаја шверца 60 килограма кокаина војним бродом “Јадран”, а као један од вођа криминалне групе означен је и држављанин Србије Владимир Рачић, који је недоступан црногорским властима.

Војна полиција и Специјални полицијски тим, у сарадњи са Специјалним државним тужилаштвом, спријечили су слање кокаина вриједног више милиона евра и 19. априла ухапсили дио организоване криминалне групе. На списку осумњичених нашли су се подофицир Војске Црне Горе Душко Раденовић, Тивћанин Радомир Остојић и старији водник Милош Кулић, који је одлучио да истражитељима исприча сазнања и коме је додијељен статус свједока сарадника. Прикупљени докази разоткривају да су Ровчанин и Рачић током 2018. на територији Црне Горе и других држава организовали криминалну организацију и да су лично и преко других припадника врбовали више особа које су прихватиле чланство ради стицања незаконите добити и моћи. Како се сумња, задаци Рачића и Ровчанина били су да дају упутства и наредбе сарадницима, извршавају кривична дјела, врбују чланове, обезбјеђују возила за извршење кривичних дјела и набављају криптоване мобилне телефоне, дрогу, оружје и муницију.

Према наводима из истраге, подофицир Раденовић и водник Кулић били су задужени за преузимање 56 пакета са 60 килограма кокаина. Пошиљку са дрогом су, како се основано сумња, преузели два дана прије хапшења и исте вечери утоварили на брод “Јадран”. Они су 17. априла, по налогу Рачића, из возила које је било паркирано испред једног локала у Тивту преузели пет ранаца у којима се налазила дрога и већа количина ватреног оружја, а затим су товар смјестили у други аутомобил, власништво Раденовићеве бивше супруге.

Слиједећи криминални план, осумњичени Раденовић и Кулић су тим возилом дошли до брода “Јадран” на којем су службовали као војна лица. Раденовић је три ранца са кокаином спаковао у двије војне торбе које је потом унио на “Јадран”. Ранце са дрогом Раденовић је, како се сумња, смјестио у спаваоницу брода испод кревета и у једном од војничких ормарића, а након тога поново је отишао до возила, одакле је узео још два ранца са кокаином и сакрио их у војничке ормариће заједно са два пиштоља избрисаних серијских бројева и 52 комада муниције.

Према налогу Рачића, Раденовић је дрогу требало да преда за сада неидентификованим члановима ове организације у Турској, након што би једрењак упловио у луку Истанбул, а чланови организације у Турској требало је да преузму кокаин и плате истом количином хероина који је Раденовић требало на исти начин да врати у Црну Гору.

Веза са Шарићем

Дејан Ровчанин и Владимир Рачић имају досије и осуђивани су због шверца дроге. Рачић важи за једног од најближих сарадника Дарка Шарића, којег су српске власти осудиле на 15 година затвора због шверца кокаина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана