Црногорски рибари ухапшени код Превлаке

Aгенције
Црногорски рибари ухапшени код Превлаке

Херцег Нови - Патролни брод хрватске полиције ухапсио је јутрос око 10.00 часова код полуострва Превлака у Боки Которској рибаре Зорана Живановић и његовог братанца – малољетног Б.Ж. из Зеленике.

Рибари су оптужени да је њихов брод неовлашћено рибарио у хрватским територијалним водама. Брод је пребачен у Молунат, а двојица рибара су предата државном тужиоцу у Дубровнику.

"Наше колеге су ухваћене унутар Залива на, како им је саопштено, 320 метара унутар хрватских територијалних вода", рекао је један од херцегновских рибара, који је јутрос колегама однио нешто хране и одјеће.

Он упозорава да граница на мору није још одређена, нити је означена на било којој поморској карти, па су због тога могући и превиди.

Протокол о привременом режиму на полуострву Превлака потписан је у децембру 2002. године. Њиме је предвиђено да привремени режим важи до склапања уговора о граници, а сам документ није прејудицирао коначно разграничење двије државе.

Уз лијеву обалу Превлаке, унутар Боке и на улазу у Боку, формирана је морска зона која је стављена под надзор полицијских бродова с мјешовитом хрватско-црногорском посадом.

Кроз свој парламентарни Одбор за међународне односе, црногорска страна предлаже да Хрватској припадне копно, док би Црној Гори припало море како би задржала контролу над уласком у Боку.

Од када је преузела контролу границе на мору, црногорска полиција није имала ниједан случај уласка хрватских рибарских бродова у своје територијално море, док је до сада било неколико случајева хапшења црногорских рибара у хрватским територијалним водама.

Према незваничним сазнањима, заплијењени рибарски брод и опрема требало би да буду враћени, а рибари ће бити "само" новчано кажњени. /крај/тб/сп

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана