Црногорски принц одговорио Амфилохију, одлуку донио “тешка срца”

Агенције
Црногорски принц одговорио Амфилохију, одлуку донио “тешка срца”

Подгорица - Принц Никола Петровић каже да је “тешког срца и у бризи за социјалним миром” предложио да посмртни остаци његовог оца и стричева почивају на цивилном гробљу.

Рекао је и да не жели да коментарише увредљиве поруке које му је поглавар Митрополије црногорско-приморске Амфилохије упутио поводом одлуке да не буду покопани у Цетињском манастиру којим управља Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве.

“У једном другачијем контексту би моја дубока жеља била да се посмртни остаци мог оца и његових стричева придруже посмртним остацима својих предака у манастиру на Цетињу, као и да тај догађај буде нова прилика за уједињење грађана Црне Горе. Нажалост, суочен са неслагањима које би овај логични став изазвао, тешког срца и у бризи за социјалним миром, предложио сам да се посмртни остаци покопају на цивилном гробљу”, навео је он.

Праунук посљедњег црногорског суверена краља Николе је навео да је одлучио да, све док Црна Гора не нађе унутрашњи мир, одлаже пренос посмртних остатака његове породице у Црну Гору.

“Примјећујем да ће мој став какав год он био, увијек бити критикован и извор манипулација, тако да сам одлучио, да све док Црна Гора не нађе унутрашњи мир овим поводом, да одложим пренос посмртних остатака моје породице у Црну Гору”, навео је принц.

Митрополит Амфилохије сматра међутим да би сахрањивање Петровића мимо гробнице краља Николе у манастиру Светог Петра Цетињског било срамотно. Он је рекао да му је много жао принца Николе Петровића, јер га власт у Црној Гори користи.

“Он, сиромашак, нема пара. А не зна ни своја предања, одрастао у туђој земљи, нити зна ко су и шта су Петровићи, па се саглашава са њима, јер му дају мало пара и он је онда задовољан”, тврди митрополит.

 

Црногорска влада планира да пренесе посмртне остатке три сина краља Николе (Данила, Мирка и Петра) и његовог унука Михаила, који је наслиједио круну Петровића 1921. године након абдикације стрица Данила. Они би требало да буду сахрањени на градском гробљу у дијелу такозваног дворског гробља, које би било формирано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана