Црногорска полиција трага за Неном Калуђеровићем познатим као "херој са Цетиња"

ГС
Foto: Агенције

ПОДГОРИЦА- Специјално државно тужилаштво (СДТ) наложило је хапшење више особа у неколико црногорских градова.

Припадници Специјалног полицијског одјељења (СПО) и Противтерористичке јединице (ПТЈ) трагају и за Цетињанином Ненадом Неном Калуђеровићем.

Према сазнањима Вијести, хапшења су почела јутрос у 4 сата у Будви, Цетињу и Подгорици.

У тој акцији је ухапшен предсједник Општине Будва Мило Божовић.

Подсјетимо, Калуђеровић је јавности познат као "херој са Цетиња", након што је прошле године испалио смртоносни метак у цетињског масовног убицу Вука Бориловића.

Злочин који је потресао Цетиње, Црну Гору, али и регион, подсјетимо, догодио се 12. августа, када је Вук Бориловић кренуо у крвави поход у ком је прво убио своје подстанаре Наташу Пејовић Мартиновић (35) и њена два сина, а потом и њиховог кума Милана Митровића (37), затим свог ујака Горана Ђуришића (54), а онда и комшије Рајка (56), Димитрија (81) и Даницу Дрецун (74), а на крају Данијелу (51) и њену сестру Александру Радуновић (52).

Бориловић, иначе, кобног дана није хтио да се преда, па је у њега пуцала полиција, као и комшија Ненад Нено Калуђеровић, али чији је метак био кобан по њега још није утврђено.

О Калуђеровићу се писало и прошлог мјесеца када је маса на Цетињу насрнула на кандидата Покрета "Европа сад" Јакова Милатовића. Наводи се да је управо Калуђеровић предводио разјарену масу.

Ненад Калуђеровић, како је "Блиц" већ писао, има "богату" али и бизарну биографију, чији детаљи сежу до 2006. године и још једног злочина који је те године уздрмао Цетиње.

Те 2006. године, 13. августа - скоро на дан 16 година раније од крвавог пира Бориловића - око 22 сата је у Бајовој улици на Цетињу, испред угоститељског објекта Амбасадор, убијен Жељко Јовановић. Како је тада саопштила полиција, за убиство је био осумњичен Ненад Калуђеровић, за којим је била расписана потрага.

Калуђеровић је, према писању црногорског портала "Стандард", послије убиства Бориловића побјегао и полиција преговара с њим да се преда.

Двије године био у бјекству

Како су 2006. после убиства Јовановића писали медији, породица убијеног Жељка Јовановића је у писмима црногорским властима тврдила да је Калуђеровићу омогућено да побјегне послије убиства, да цетињска полиција уопште није блокирала град и да га МУП практично и не тражи енергично.

Породици Јовановић је одговорио лично Филип Вујановић, тада предсједник Црне Горе, који их је јуна 2008. године обавијестио је да је за "Ненадом Калуђеровићем расписана локална, национална и међународна потјерница преко Интерпола Подгорице, те да оперативни подаци полиције указују да је он једно вријеме боравио у БиХ, те да се сада налази у Русији”.

Послије више од двије године бјекства, Ненад Калуђеровић се пријавио правосудним органима Црне Горе у новембру 2008, писао је црногорски "Монитор". На суђењу је изјавио да се не осјећа кривим и да није убио Жељка Јовановића. Навео је да је раније био у притвору под сумњом за покушај убиства, али да је на крају ослобођен, те да није желио да без разлога буде поново затваран.

Осуђен, па ослобођен

Према писању "Монитора", у октобру 2010. Виши суд у Подгорици је неправоснажно осудио Калуђеровића на 10 година затвора због убиства Жељка Јовановића. У пресуди се наводило да је при тучи окривљени Ненад Калуђеровић из пиштоља непознате марке, калибра 9 мм, према Жељку Јовановићу испалио хитац који га је погодио у главу, наносећи му тешку тјелесну повреду од које је преминуо у 23.25 часова.

Послије седам мјесеци, Апелациони суд Црне Горе је вратио предмет првостепеном суду на поновно суђење, пред потпуно измијењеним судским вијећем. Истог дана је пуштен из притвора.

Апелациони суд је тврдио да "чињенице утврђене у поступку из посредних доказа-индиција нијесу довољне да би се донио сигуран закључак да је оптужени Калуђеровић Ненад лишио живота оштећеног Јовановић Жељка".

"Ја ово не могу преживјети!"

Калуђеровић је коначно у октобру 2012. године ослобођен оптужбе да је убио Јовановића. Ослобађајућа пресуда је изазвала бурну реакцију Видосаве Јовановић, мајке убијеног Жељка. Након што је протестовала у судници, обезбјеђење ју је удаљило из зграде суда, а онда је још двадесетак минута плакала и клела.

Црногорски медији су тада писали да је Видосава Јовановић тада, видно потресена, у неколико наврата казала:

- Ја више не могу овако, ја ово не могу преживјети!

Тијело Видосаве Јовановић нађено је у два дана касније у Морачи. Муке је прекратила самоубиством.

Хапшен под сумњом за тероризам

Медијски траг Калуђеровића се губи скоро 10 година, све до септембра 2021. године. Тада је хапшен под сумњом да је починио кривично дјело тероризма, пошто је био дио групе која је покушала да спречи устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу.

Како је писала црногорска "Побједа", Н. К. је ухапшен у центру Цетиња, на Балшића пазару, и одмах спроведен у подгоричку "Лименку", некадашње сједиште Центра безбједности Подгорица.

Напослетку, налаз обдукције ће показати да ли је Калуђеровић заиста тај који је испалио смртоносни хитац у Бориловића, или је то учинио неко од полицајаца.

Калуђеровић и једна од жртава Бориловића, Митар Митровић, били су вјенчани кумови. А Митровић је био вјенчани кум и Милошу Мартиновићу, чију је супругу и двоје дјеце Бориловић прве убио, преноси Блиц.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана