Црногорска полиција пријавила уредника портала "Борба" због утаје пореза и извјештавања са литије

Aгенције
Црногорска полиција пријавила уредника портала "Борба" због утаје пореза и извјештавања са литије

ПОДГОРИЦА - Црногорска криминалистичка полиција, у сарадњи са надлежним тужилаштвом, поднијела је кривичну пријаву против уредника портала "Борба" Дражена Живковића због сумње да је извршио кривично дјело утаја пореза и доприноса.

Из Управе полиције је саопштено да је лице чији су иницијали Д.Ж, оснивач и овлашћено и одговорно лице у невладином удружењу "Запис" из Подгорице, прикривало податке о законито стеченим приходима за 2019. годину, чиме је избјегло плаћање пореза, доприноса и других прописаних дажбина.

- Ово лице није подносило ИОППД образац за 2019. годину и тако је избјегало да искаже пореску обавезу по основу плаћања пореза на лична примања у износу од 25.000 евра, чиме је нанио штету буџету Црне Горе у износу од 2.250 евра – кажу у полицији.

Подгоричка полиција је јутрос уручила позив уреднику портала "Борба" како би од њега прикупила обавјештења у својству грађанина, као једном од четири лица која су била организатори и предводници непријављеног јавног окупљања у покрету које је синоћ одржано у Подгорици, а на којем су, како је наведено, кршене мјере Министарства здравља о спречавању ширења коронавируса.

У саопштењу се наводи да је Д.Ж. један од четири лица која су организовала и предводила непријављено јавно окупљање у покрету којем је присуствовало око 300 грађана, а које се кретало од Куча до Саборног храма Христовог Васкрсења. Осим Д.Ж. организатори и предводници овог окупљања су били С.М. (51), М.Р. (40) и Д.П. (53).

Због истицања заставе друге државе прекршајне пријаве су поднијете против Б.В. (46) и Н.М. (16).

Ради провјере је одузето једно возило, пет лица је санкционисано по Закону о безбједности саобраћаја на путевима, а једно по Закону о личној карти.

Полиција је у Даниловграду и Колашину, због јавних окупљања у покрету на којима је кршено више мјере и наредби Министарства здравља, идентификовала као организаторе окупљања Ј.П. у Даниловграду и Р.К. у Колашину.

Живковић тврди да је, као новинар, извјештавао са поменутог догађаја и тамо је присуствовао у својству новинара. Притисак полиције сматра као наставак нјеговог прогона и онемогућаванје права на рад.

Живковић је јутрос обавијестио о томе надлежне међународне институције, асоцијације новинара из Европе, Репортере без граница, као и све амбасаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана