Црногорска мафија шверц кокаина пребацила у Атину и Солун

Агенције
Црногорска мафија шверц кокаина пребацила у Атину и Солун

ПОДГОРИЦА - Црна Гора је на мапи свјетских истражитеља означена као епицентар дистрибуције кокаина, а тамошња мафија дрогу дистрибуира у Грчку. Рута преко Црне Горе постала је “крвава” због тога што је постала ризична, па се сви послови сада одвијају преко Атине и Солуна.

Маршрута од Латинске Америке до Црне Горе због честих запљена, изгледа, сада више није безбједна. С обзиром на, како пишу поједини црногорски медији, двоструко убиство вође “шкаљарског клана” Игора Дедовића и његовог сарадника Стевана Стаматовића у Атини у јануару, Грчка се све чешће помиње као нова база и уточиште балканских криминалаца који воде транспорт и дистрибуцију кокаина из Латинске Америке у Европу. И заплијењени брод на Аруби као крајњу дестинацију имао је Солун.

Солун и Грчка су сада постали врата региона. Врло је вјероватно да је, усљед тога што су неки бродови са кокаином пали на црногорској обали, овога пута покушано да дрога буде увезена преко грчке обале.

- Тај канал за њих представља велики ризик и продужава пут дроге. Циљ мафије јесте да, када дрога крене, што прије буде искрцана на обалу, јер тада је безбједнија пошто се дијели. Претпоставка је да је могуће да убиство које се догодило у Атини јесте био обрачун због дроге која је долазила. Дрога прати пут цигарета. Интересантно је да су и цигарете пребациване преко Грчке - каже полицијски експерт Божидар Спасић.

Са својом разуђеном обалом, готово комплетно на мору, Грчка је сасвим сигурно интересантна трговцима дрогом. А биће све интересантнија, јер су путеви дроге према Црној Гори и Албанији у доброј мјери откривени и затворени.

На броду “Ареса”, на којем је недавно пронађено и заплијењено 5,7 тона кокаина, холандска полиција је открила и 50.000 таблета екстазија, велику количину евра, долара, али и новчаница неких арапских држава. Полиција је лисице на руке ставила деветорици црногорских држављана који су били чланови посаде брода. Детаљна претрага теретног брода и даље траје јер се вјерује да на њему има још скривене дроге.

Колумбијци

До сада није званично саопштено за кога су ухапшени Црногорци превозили дрогу теретним бродом “Ареса”, односно коме је требало да буде достављена у Солуну. Први резултати истраге показују да су у шверц умијешани картели које у Венецуели воде Колумбијци Алекс Сад и Алваро Пулидо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана