Црногорци вјерују предсједнику, али не и политичким партијама

Танјуг
Црногорци вјерују предсједнику, али не и политичким партијама

ПОДГОРИЦА - Више од половине или 57,6 одсто црногорских грађана каже да је Србија пријатељ Црне Горе, док 7,2 одсто наводи да је та држава непријатељ, наводи се у представљеном истраживању Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ).

У анкети под називом “Политичка партиципација грађана/ки Црне Горе”, спроведеној од 25. августа до 15. септембра на узорку од хиљаду испитаника, наводи се да је друга Француска са 35,7 одсто грађана који сматрају да је пријатељ Црне Горе, а трећа Русија, коју 35,4 одсто грађана види као пријатеља, а 19,7 одсто као непријатеља. Како је јуче навео методолог Милош Бешић који је за РТЦГ представио резултате анкрте, 25,4 одсто грађана каже да су САД пријатељ Црне Горе, а 33 да су непријатељ.

Он је додао да 20 одсто грађана сматра да је Албанија пријатељ, а 30,9 да је непријатељ.

 Бешић је казао да је 38 одсто људи у Црној Гори прозападно оријентисано, ''незападно'' 17,3 одсто, док су остали на обе стране. Предсједник Црне Горе једина је институција у коју вјерује већи број грађана од оних који не вјерују, док све остале институције имају негативан индекс.

-Људи у држави не вјерују у политичке партије - рекао је он. Осврнуо се и на национализам, као и даље веома снажан фактор, који обликује друштвено-политичку атмосферу у Црној Гори, гдје је скоро 58 одсто грађана националистички оријентисано, док три одсто мање њих сматра да се међу нацијама може остварити сарадња, али не и апсолутно повјерење.

Он је истакао да Црна Гора, али и цели регион, има проблем са национализмом.

Како је истакао, 75 одсто грађана слаже се да је опстанак сопственог народа главни задатак сваког појединца, а сваки други грађанин каже да национално мјешовити бракови нису добри, док исто толико њих сматра да се човјек може осјећати сигурно само када је у средини гдје је већина припадника његове нације.

Према истраживању, 28,6 одсто испитаника не жели да му комшије буду досељеници, а сваки четврти грађанин за комшију не жели човјека друге вјере.

-Црна Гора је у средини табеле у односу на европске државе по расно етничкој дистанци и то није проблем само овдје - објаснио је Бешић и додао да је тај проблем најпристунији у Чешкој. (Крај)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана