Црногорци жале за руским туристима: „Нико не плаћа као баћушке“

ГС
Црногорци жале за руским туристима: „Нико не плаћа као баћушке“

ПОДГОРИЦА - Туристичке дестинације у свијету, до којих руски туристи могу доћи без посебних компликација пребукиране су за предстојећу сезону, а и током зимских мјесеци фантастично су повећале број ноћења, па туристички радници задовољно трају руке јер је познато да су туристи из Русије изузетно платежни.

Међутим, због рата у Украјини, увођења санкција, недостатка директних авио-линија и чињенице да се Црна Гора налази на списку Кремља као непријатељска земља, број руских туриста у Црној Гори смањује се из мјесеца у мјесец, пише Дан.

А како у тој области послују неке земље које нису далеко од Црне Горе показује примјер Турске, у којој су Руси у фебруару ове године заузели прво мјесто по туристичким приливима. У посљедњем мјесецу зиме Руси су ту земљу посјећивали два пута чешће него у истом периоду прошле године, произилази из статистике Министарства туризма Турске.

Ту државу је у фебруару посјетило 227,7 хиљада руских туриста, што је за 103 хиљаде више него у фебруару 2022. године.

Турска се, међутим, веома паметно поставила према насталим приликама. Разорни земљотрес који је однио на десетине хиљада живота у турским провинцијама Кахраманмараш, Малатија, Газијантеп и Дијарбакир догодио се 6. фебруара, а истог тог мјесеца почела је продаја ваучера у Русији за одмор у Турској по систему ране резервације са 30 одсто попуста.

У првим мјесецима 2023. године, број туриста из Русије у Тајланду премашио је обим за цијелу 2022. Од почетка године, Шри Ланку је посјетило 57.100 руских туриста. Тајланд је посјетило 435.008 Руса.

Разлог за овакву експанзију је што су покренути директни редовни и чартер-летови из 15 руских градова до аеродрома Бангкок, Пукет и Патаја, што је подстакло потражњу.

Новембар и децембар били су најуспјешнији за цијелу прошлу годину, а већ у периоду јануар–март 2023. Тајланд је посјетило скоро пола милиона Руса.

Према процјенама стручњака, до краја 2023. број туриста из Русије који се одмарају у Тајланду достићи ће милион, што је око 80 одсто обима прије пандемије корона вируса.

Друга тржишта

У црногорском министарству економског развоја и туризма свјесни су чињенице да се број туриста из Русије смањује, па покушавају да дођу до других тржишта.

Када је ријеч о новим тржиштима, како наводе, њихов циљ је да се доминантно оријентишу на високоплатежне, а подсјећају да су прошле године у структури туриста најбројнији, након туриста из земаља региона, били гости из Њемачке, Француске, Израела и Велике Британије. Из министарства истичу да са тржишта Израела постоји велико интересовање за Црну Гору, чему је, како су казали, допринијела промоција државе на међународном сајму туризма недавно одржаном у тој држави.

Конобари посебно воле Русе

И поред освајања других тржишта, туристички радници у Црној Гори сматрају да су руски туристи међу најбољима.

- Руски туриста је неупоредиво бољи од других. Нису посебно захтјевни, лако их је задовољити, не траже ништа што не заслужују... Ми конобари их посебно волимо јер се “широка руска душа” огледа и у бакшишима који су куд и камо бољи од оних које дају, ако их дају, Нијемци или Французи. Један руски туриста је за нас конобаре као тројица туриста из Европске уније - остала је запамћена реченица једног конобара објављена на друштвеним мрежама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана