Црногорци ухапшени због двије тоне кокаина

vijesti.me
Црногорци ухапшени због двије тоне кокаина

Црногорски држављани ухапшени у Италији током тужилачко-полицијске акције у којој је одузето око двjе тоне јужноамеричког кокаина и приведено 25 лица.

Према писању италијанских медија, како преноси Дан, Цетињанин Владан Радоман, стар 32 године, био је, уз Наскалса Бифулка, Вита Зингинија и Натила ди Карерија, на челу мреже за кријумчарење кокаина из Латинске Америке у европске луке, а констатује се да је дјеловао углавном из Холандије.

Организацију прекоокеанског шверца дроге водила је калабријска озлоглашена мафија Нждрангета, а акцијом разбијања нарко-клана руководио је јавни тужилац Никола Гратери.

Највећи дио одузете дроге био је намијењен за истовар у луци Ђоја ди Тауро, а акција је била фокусирана на мафијаше из италијанског града Катанзаро. Лист "ИлГорнале" у онлајн издању преноси да је упоредо са акцијом у Италији хапшења јуче било и у Бразилу и Колумбији, због чега би број ухапшених, на глобалном нивоу, требало на крају да износи преко 100.

Наводи се да су међу приведенима у акцији италијанских служби безбједности и Марио Вучинић, стар 33 године, и Саво Кораћ, стар 30 година, обојица црногорски држављани.

Новинска агенција АГИ пренијела је да је истакнути члан Н'дрангсте Паскале Бифулко остваривао везе са јужноамеричким картелима и даје ишао у неке латиноамеричке земље да непосредно договара транспорт кокаина у европске луке.

"Према подацима из истраге, један од главних организатора био је Пасквале Бифулко, који се у истражним документима описује као човек са великим искуством у области међународне трговине дрогом. Имао је личне односе са јужноамеричким добављачима, користећи примарно сарадњу са Витом Франческом Зингинијем", наводи агенција АГИ.

У акцији хапшења учествовали и припадници Управе полиције Црне Горе

Истиче се да је Зингини био задужен да идентификује канале за транспорт кокаина, посебно се фокусирајући на нове опције за истовар у области Торина и остатку сјеверне Италије.

"Истрага је утврдила да је захваљујући свом искуству у транспорту кокаина Бифулко био у контакту са другим великим организацијама за трговину дрогом, укључујући и са оном која дејлује у Холандији, а на чијем је челу држављанин Црне Горе Владан Радоман. Са њим је направљен, по подацима истражитеља, прави 'заједнички подухват' за куповину и транспорт кокаина из Јужне Америке, посебно како би се искористио логистички апарат који ова организација посједује у неким европским лукама", објавила је јуче италијанска новинска агенција АГИ.

Када су у питању акције одузимања кокаина који је допремала ова организација, конкретно се наводе одузимање 169 килограма кокаина у Бразилу, 313 килограма у луци Леикоес (Португал), 194 килограма у луци Гоја ди Тауро, 100 килограма кокаина у луци Валенсија (Шпанија) те 191 у луци Антверпен (Белгија). Агенција АГИ тврди да је у одвојеним акцијама одузето више од пет стотина килограма дроге у Италији и Бразилу.

Како се указује, у овој међународној акцији су учествовали и припадници одјељења за спречавање кријумчарења дроге Управе полиције МУП-а Црне Горе. Наводи се да су италијанске судије налоге за хапшење чланова ове криминалне организације потписали 10. фебруара 2014. године.

Листа ухапшених

Према писању италијанских медија ухапшени су Владан Радоман, Саво Кораћ, Марио Вучинић, Паскале Бифулко, Раул Крузадо, Ђовани Каћола, Бруно Курули, Дејвид Денијелс, Мигел Фереира, Мајкл Гибс, Франциско Хурадо, Карлос Монтес, Матео Нардела, Мајкл Џонсон, Антонио Пипицела, Калабро Соријано, Памела Родригез, Френк Скули, Вилијам Серино, Фатима Стокер, Антонио Таварнеси, Милан Томасин, Дутра Вагнер, Пјетри Зингини и Вито Зингини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана