Црногорци убијени у Турској наводно блиски Луки Бојовићу

Г.С.
Црногорци убијени у Турској наводно блиски Луки Бојовићу

Барани Алан Кожар и Дамир Хаџић убијени су у Грчкој, а једна особа је рањена.

Прве информације су говориле да су страдали у Турској.

Кожар је дуго година познат полицији. Сматрало се да је након погибије Луке Ђуровића, преузео вођство барском криминалном групом која је блиска са шкаљарском групом, преносе "Вијести.ме".

Кожар је оптуживан за помагање у убиству полицијског инспектора Славољуба Шћекића.

У истом поступку осуђен је на шест година затвора због бомбашког напада на хотел "Сплендид".

Ко је био Алан Кожар?

Баранин Алан Кожар, кога су потраживали црногорски правосудни органи због стварања криминалне групе, наводно се раније скривао у Шпанији, објавила је црногорска "Борба" прошле године, наводећи да Кожар важи за човјека од повјерења Луке Бојовића, чији људи га и скривају.

Он се терети за организовање криминалне групе и ликвидацију Слободана Шарановића у Будви.

"Оперативни подаци говоре да се налази у Шпанији и да је под заштитом тамошњих криминалних структура. О свему томе су обавијештене наше колеге у Шпанији које раде на проверама тих података", пренио је прошле године лист.

Шарановић је убијен 11. марта 2018. године испред свог стана у будванском насељу Дубовица.

Убице су црним BMW-ом пришле Шарановићу с леђа и пуцале у њега из два различита оружја. Полиција је дан касније пронашла запаљен аутомобил и аутоматску пушку, који су вјештачени.

До претпоставки да је Кожар организовао убиство истражитељи су дошли на основу одређених материјалних трагова.

Породице Бојовић и Шарановић годинама су осветнички настројене једна према другој и у том рату страдало је више особа, а сам Слободан Шарановић се теретио за убиство Николе Бојовића, Лукиног брата, због чега је био у притвору, пише "Телеграф.рс".

Лука Бојовић је имао контакте са људима из Бара, а најближи сарадник и пријатељ му је био Лука Ђуровић који је прије шест година погинуо у саобраћајној несрећи у Котору. Након Ђуровићеве смрти, вођство над барским кланом преузео је Алан Кожар. Полиција претпоставља да је Бојовић од Кожара и тражио да ликвидира његовог противника.

За Кожаром је расписана црвена потјерница. Претходно, 12. децембра 2017. године Основни суд у Бару укинуо јер за њим потјерницу након што је првостепеном пресудом ослобођен оптужби да је организовао постављање експлозивне направе испод аута полицијског официра у Бару Ивана Ђоковића.

Кожар је иначе био у затвору до јуна 2013. године, одслужио је казну од шест година и десет мјесеци због подметања три експлозије на градилиште хотела "Сплендид" у Бечићима, као и за покушај изнуде од бизнисмена Жарка Радуловића, сувласника хотела.

Тада је Кожар ухапшен са групом коју су предводили Саша Борета и Љубо Биговић, а њих двојица су познати јавности због убиства полицијског инспектора Славољуба Шћекића.

Ко је био Дамир Хаџић?

Поред убијеног Стевана Стаматовића, главни човјек покојног Игора Дедовића за организацију убистава, посебно на територији Србије био је Дамир Хаџић, пише поменути београдски портал.

Хаџић је био на црвеној Интерполовој потјерници, због убиства високопозиционираног припадника Кавачког клана, Даворина Балтића у Београду почетком 2018. године.

Поријеклом из Ужица, гдје има своју организовану криминалну групу и јако упориште, Дамир је познат по серији високоризичних филмских разбојништава скупоцених радњи, јувелирница и златара по Европи (Пинк Пантери).

Због већег броја кривичних дјела извршених у Ужицу и очекивања затворске казне сели се у иностранство, у европске земље гдје наводно учествује у великом броју разбојништава и крађа.

Такође, сумња се да је у сарадњи са члановима Шкаљарског клана кријумчарио кокаин из Јужне Америке у Западну Европу. Током априла 2010. године, Хаџић је ухапшен у Милану, приликом покушаја извршења оружане пљачке блиндираног возила за превоз новца.

Почетком 2012. године рањен је из ватреног оружја у кладионици у Ужицу. Посљедњих година, одиграо је важну улогу у шкаљарско-кавачком сукобу и једини је, поред Мичка Вујовића и  Кораћа, остао као неко ко може да организује убиства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана