Црногорац: Срби треба да сачувају имовину на Косову

Вестионлајн
Црногорац: Срби треба да сачувају имовину на Косову

Загреб - Српски посланик у Хрватском сабору Драган Црногорац изјавио је да су Срби на сјеверу Косова у сличној ситуацији као што је то био и српски народ у Источној Славонији, Барањи и Западном Срему, те поручио да они треба да приватизују друштвену имовину или да је пренесу на Српску православну цркву или српске институције.

Црногорац је рекао да је недавно потписани споразум Београда и Приштине веома сличан Ердутском споразуму о мирној реинтеграцији Источне Славоније, Барање и Западног Срема 1995. године, оцијенивши да би искуство Срба са тог подручја добродошло српском народу на сјеверу Косова.

Он је за портал “Вестионлајн” појаснио да је тај дио Републике Српске Крајине био на првој линији ратишта и налик садашњим пријетњама Србима са сјевера да би Албанци на силу и уз помоћ NATO-а могли да га освоје.

Црногорац сматра да Срби на Косову у овом тренутку под хитно треба да приватизују сву друштвену имовину, али и да сву државну земљу или фирме што прије пренесу у власништво или Српске православне цркве или српских институција.

- Срби са Косова морају да схвате да ће то бити и имовина којом ће убудуће сами располагати, односно да ће им она омогућавати живот - појаснио је Црногорац, који је потпредсједник Самосталне демократске српске странке.

Повратак Албанаца избјеглих са сјевера Косова, према његовим ријечима, највјероватније ће бити тачка могућих сукоба, а увезивањем правосуђа у косовски систем ускоро ће се поставити питање процесуирања оптужених за ратне злочине.

Црногорац се нада да Срби са Косова неће проћи патње кроз које и даље пролазе њихови сународници из Хрватске, гдје су на почетку имали око 10.000 јавних и тајних оптужница, што је, уз суђења у одсуству, спречавало повратак.

Он је истакао да су Срби у Хрватској стално под пресијом антисрпске хистерије, указујући и на чињеницу да је веома тешко бити Србин у Хрватском сабору, гдје је антисрпска мржња и даље присутна, а вријеђања по националној основи свакодневна.

Од локалних избора у Хрватској, заказаних за 19. мај, Црнорац је рекао да очекују да Срби задрже апсолутну власт у 14 општина, а да у седам жупанија добију мјеста замјеника жупана.

Када је ријеч о ћирилици, Црногорац је истакао да су натписи за Вуковар завршени и биће постављени послије локалних избора, те да због тога очекује проблеме, али се нада да ће државни органи одрадити свој дио посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана