“Црне тројке”: Ко је требало да буде пребијен у Црној Гори?

Вијести
“Црне тројке”: Ко је требало да буде пребијен у Црној Гори?

Подгорица - Бивши припадник специјалних полицијских јединица у Црној Гори који тврди да је био на челу “црних тројки” објавио листу особа које је требало да пребије, преносе “Вијести”.

Полицајац Брајушко Брајушковић тврди да је био на челу тима који је био под директном контролом бившег дирекора Управе полиције Веселина Вељовића.

Он је данас позвао представнике ЕУ у Црној Гори и амбасадоре страних држава да га заштите од Вељовића, који је сада савјетник црногорског премијера Мила Ђукановића за безбједност.

Он је позвао и Вељовића на ТВ дуел како би пред камерама рекли све што имају, па и о пребијању главног уредника листа “Дан” Душка Јовановића који је касније убијен.

Од Вејовића је, тврди Брајушковић, добио налог да претуче београског дописника дневног листа “Политика” Драгомира Бећировића, као и његову кћерку, некадашњу новинарку подгоричког “Дана” Драгану Бећировић и поновио да је бившег предсједника Српске радикалне странке у Црној Гори Душка Секулића упозорио да му се спрема сачекуша.

На исти начин је, каже, помогао и Бећировићевима.

Бећировић је за подгоричке “Вијести” изнио детаље о начину функционисања “црних тројки” које су имале обавезу да батинају непослушне новинаре и опозиционаре.

Према његовим ријечима, наређења Вељовића су извршавана по устаљеном рецепту - једна група би пратила и шефа извјештавала о кретању жртве, а друга група би је премлаћивала.

- Они који би пратили жртву, никада нису знали ко је задужен за пребијање и обратно. Сви су добијали инструкције и одговарали једино Вељовићу. Сви су били припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) - испричао је Брајушковић функционисање “црних тројки” формираних за обрачун са неистомишљеницима.

Брајушковић, који је тајну о постојању “црних тројки” објелоданио у уторак у медијима и до сада је у својству грађанина саслушан у Центру јавне безбједности у Подгорици, али се званично о његовим наводима још нико није огласио.

Данас би, најавио је подгорички дневник, он требало да буде саслушан и у Тужилаштву.

Вељовић и актуелни директор Завода за извршење кривичних санкција Миљан Перовић, кога он терети да је координирао рад “црних тројки” демантовали су наводе Брајушковића и позвали надлежне да одраде свој посао.

Вељовић сматра да је Брајушковић “патолошки лажов” и човјек против кога је вођен поступак зато што је затвореницима у Спужу уносио дрогу и мобилне телефоне, а услуге наплаћивао од њихове родбине.

Брајушковић, међуитм, наводи да, упркос налозима да пребије Секулића и Бећировиће, његова рука никога није такла.

Требало је, каже, да их пребије због њихових текстова које су објављивали, као и да је “главна мета” био Драгомир, а његова кћерка само успутна.

- Нашао сам их и упозорио, Драгану сам у зиму 1999, када је требало да буде претучена, крио у својој кући у Градини, а њеном оцу сам предложио да га истрљам сунђером како би му по тијелу остали црвени подливи и како би што вјеродостојније изгледала превара да сам га тукао. Рекао ми је да неће, него да га ударим, али нисам. Након тога, он је лијепио фластере по тијелу, да би изгледало као да је ударан - испричао је Барјушковић “Вијестима”.

Бивши специјалац је забринут за себе, а по највише за своју породицу и поруку да Вељовић жели “све најбоље њему и његовој породици” тумачи као класичну италијанску опомену.

- Ово је моја улазница у пакао, али нећу да доведем себе у ситуацију да будем ухапшен, или ликвидиран прије него што разјаснимо све ово - казао је Брајушковић, након што му је курир тужилаштва дошао до куће и уручио позив за саслушање.

Барјушевић је тражио пријем код министра полиције Рашка Коњевића коме, како каже, вјерује, али му је речено да је он на одмору.

Он тврди и да би држава, када би јој било у интересу да ријеши проблем о којима он говори, то и урадила за 12 часова.

Најзад, Брајушковић је ударио и на Вељовићеву имовину оптуживши га да посједује неколико станова и кућа.

- Да ли у овој држави постоји тужилац који ће Вељовића питати за поријекло имовине? Мене могу да испуитују колико хоће. Све што пронађу мимо ове куће и имања у огради, поклањам им - казао је Брајушковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана