Црна Ружа ударила по Србији

Aгенције
Црна Ружа ударила по Србији

Стразбур - Европски парламент је данас у Стразбуру дао пуну подршку предстојећем покретању преговора Србије с Европском унијом о чланству и у резолуцији коју је усвојио, оцијенио да је то "историјски корак за процес европске интеграције Србије" и доказ да је ЕУ посвећена политици пријема нових чланица. Ипак, било је и другачијег ставова, поготово из Хрватске.

Посланик Ружа Томашић из Хрватске демократске заједнице је изнијела тврдњу да се, иако је у интересу Хрватске да Србија уђе у ЕУ, "српска политика није промјенила". Она је рекла да не може бити означена као добра српска политика која не признаје злочине у прошлом рату, одбија дати податке о несталима и "до краја вратити опљачкано благо", додавши да се у Србији "рехабилитује Дража Михајловић".  

Хрватски посланик Тонино Пицула је рекао да српске власти морају обезбједити откривање судбине 1.665 несталих, рјешавање проблема у сукцесији бивше СФРЈ, спровести договор о подјели архива, рјешавању граничних питања.  

Један мађарски посланик у име политичке групације десно од центра ЕПП изнио је и став да ће Србија морати да мијења устав јер у њему стоји да је Косово дио њене територијем, док је, такође, мађарки посланик изнио тврдњу о угрожености Мађара у Војводини, на шта му је други посланик узвратио да ће управо уласком Србије у ЕУ бити успостављена "заједница права" чиме ће и војвођански Мађари уживати сва права као и Срби и остали у ЕУ.  

За резолуцију је гласало 528 посланика ЕП, 43 су била против, а 51 уздржан. Резолуција је политичка, необавезујућа препорука за Савјет министара ЕУ и Европску комисију, али даје јасно виђење ставова главних политичких снага у ЕУ о европској интеграцији Србије.  

У овом документу који је припремио извјестилац ЕП за Србију Јелко Кацин, поздравља се посвећеност српске владе процесу европске интеграције и подстиче Србија да настави системске и друштвено-економске реформе које ће омогућити ефикасну примену обавеза из будућег чланства у ЕУ.

Ко је у ствари Ружа Томашић?

Посланица Европског парламента Ружа Томашић која изненађује својим националистичким изјавама некада је радила као полицајка, која је пребила три мушкарца.

Предсједница десно оријентисане Хрватске странке права др Анте Старчевић (ХСП-АС), у сваком случају, не престаје да изненађује својим националистичким, шовинистичким и ксенофобичним наступима, овог пута и са говорнице Европског парламента, пише Танјуг.

Томашићева, која је на прошлогодишњим изборима за ЕП била на листи ХДЗ-а и освојила највише гласова од свих ХДЗ-оваца, изјавила је јуче у Стразбуру, током расправе о Извјештају о напретку Србије да таа земља треба да се ослободи четничког покрета који се залаже за "велику Србију".

Она је, како је извјестио загребачки портал index.hr, рекла да побољшање односа Београда и Приштине Хрватској није довољна гаранција за промjене српске политике јер је на "челу Сбије четнички војвода, а да држава рехабилитује четништво".

Остале су упамћене и њене изјаве да не жели да јој се дијете уда за Србина, Мађара или Италијана, као да је "Хрватска је за Хрвате, а Срби су тек гости".

Након њене убједљиве побједе на изборима за ЕП, иако десничарски ХДЗ ХСП-АС сматра минорном, дио хрватске јавности је Томашићеву доживио "новом иконом хрватске деснице". На тај пијадестал довеле су је, прије свега, еуфоричне изјаве против Срба и Србије.

Ријеч је о бившкој канадској полицајки која се у Хрватску коначно вратила почетком 90-тих година прошлог вијека, по наговору првог демократски изабраног председника Хрватске Фрање Туђамана.

Током свог дугог боравка у Канади Томашићева, иначе, рођена у једном славонском селу, у неколико наврата је водила рачуна о безбједности Туђмана када би се он нашао у Америци. Већ тада она је била чланица ХСП, на чијем челу је био Доброслав Парага, странке која се тек била одрекла усташтва и ставова лидера усташког покрета Анте Павелића.

Поткрај 2003. изабрана је за заступницу ХСП-а у Сабору, а пажњу шире јавности на себе је скренула апелима полицији да иза решетака стави далматинску нарко групу Јакше Цвитановића Цвика која је препродавала дрогу на Корчули, гдје живи Томашићкина породица.

Дио хрватске јавности сматра да су Томашићеву измислили новинари заслијепљени у то вријеме битком против Цвика и благонаклони према њеним шовинистичким испадима. Иако је јавно тврдила да су је хрватска политика и бирачи разочарали, након подјела у тадашњем ХСП-у, септембра 2009. утемељила је ХСП- Анте Стрчевић, странку крајње деснице и постала њена предсједница. ХСП-АС је на парламентараним изборима 2011. освојила један мандат, довољан да Томашићеву одведе у Сабор.

Када би та бивша полицајка у јавном политичком дјеловању искорачила из сфере борбе против локалне нарко мафије, њене изјаве су изазивале скандал, а понајвећи је био када је рекла да јој је жао што гранате ЈНА испаљене у јесен 1991. на Банске дворе нису усмртиле Анту Марковића и Стјепана Месића, иако се она касније извинила.

У интервјуу загребачком недељнику "Национал" својевремено је изјавила да је као полицајка у Канади претукла тројицу мушкараца. И један од саборских заступника ХСС-а осјетио је њену песницу када јој се обратио на непримјерен начин истакавши њене женске атрибуте.

Загребачки "Јутарњи лист" је својевремено констатовао да су Туђман и некадашњи премијер Иво Санадер десни ХСП сматрали корисним сателитом и тихим партнером зазирући од уласка с том странком у видљиву, формалну коалицију. Нови лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко прешао је политички Рубикон и десни ХСПАС узео као формалног предизборног пратнера за ЕУ парламент. Лист је тада оцијенио да је тај Карамарков "загрљај" Томашићева схватила као подстицај на хиперпродукцију шовинистичког политичког "треша".

Као најупечатљивије изјаве Томашићеве издвајају се оне када је рекла да се Бранимиру Главашу не може судити док сви четнички злочини не буду осуђени.

О концлогору Јасеновац је рекла да је доста лицемерја када је ријеч о историјским догађајима, јер се стално спомињу зла произашла из времена НДХ и усташтва, а заборавља се колико је људи убијено у вријеме комунизма и у име комунистичког покрета.

На опаску предсједника Иве Јосиповића да је у Хрватској "усташка змија дигла главу" одговорила је да се њој чини да се "црвена змија разбудила и разбахатила".

Говорећи о Србима у Хрватској рекла је да не разумије како је та мањина у опет угњетавана када их укупно има пет, а у влади 30 одсто - "то је знак да им није баш тако тешко".

Предсједника СДСС-а Војислава Станимировића је назвала четником и зачудила се у чему је проблем, а предсједнику СНВ-а Милораду Пуповцу је, током расправе у Сабору, једном приликом рекла да се понаша као да је посланик у српском парламенту.

Томашићева не сматра да је говор мржње то када каже да не жели да јој се дијете уда за Србина, Мађара или Италијана. " Желим да моја унучад говоре хрватски. Гдје је ту говор мржње?", запитала је.

Оправдавала је атмосферу са фудбалске утакмице Хрватска-Србија на којој су се чули повици "Убиј Србина", рекавши да је то трајало краткко.

А једном приликом је изјавила и да су Срби у Хрватској само гости. "Хрватска је за Хрвате, а Срби су тек гости", рекла је Томашићева истакавши да је "вријеме да се гласно каже истина, да Хрват данас ипак сме рећи у Хрватској да је лопов лопов, а четник четник".

Предсједник Иво Јосиповић и премијер Зоран Милановић су јој тада одговорили да се игра са "радиоактивним материјалом", да су то "зле изјаве" и да је Хрватска другачија, што Томашићеву, судећи по јучерашњем иступу у ЕП-у, није омело да о Србији и Србима настави да се изјашњава у свом маниру.

Коалиција избјеглица: ЕП и Сабор да осуде шовинистичке изјаве Томашићеве

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује антисрпске и шовинистичке изјаве Руже Томашић у Европском парламенту да Србија има претензије на хрватску територију, да Србија треба да се ријеши четништва и да је на челу Србије четнички војвода.

Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Хрватске и залаже се за односе међусобног поштовања и уважавања. Нападом на предсједника Николића Ружа Томашић је пљунула на читав српски народ и све грађане Србије. Посебно је опасна изјава Руже Томашић да у Хрватској има четника јер шири говор мржње и позива на линч преосталих Срба у Хрватској, наведено је у саопштењу достављеном медијима.

Коалиција удружења избјеглица тражи да Европски парламент и Хрватски сабор јавно осуде шовинистичке и ксенофобичне изјаве Руже Томашић. Такође, тражимо да све остале релевантне хрватске институције јавно осуде наведене изјаве Руже Томашић и све чешће испољавање усташтва у Хрватској кроз писање графита, пјевање усташких пјесама, усташке поздраве, позивање на насиље, антићириличну кампању, негирање злочина против Срба и друго, навели су из Коалиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана