Црна Гора затворила прво поглавље преговора

Агенције
Црна Гора затворила прво поглавље преговора

Брисел - Црна Гора данас је отворила и затворила прво од 36 поглавља у преговорима са Европском унијом о пуноправном чланству у Унији, преносе агенције.

Ријеч је о поглављу “Наука и истраживање”, за које је Европска комисија провела истраживање и није пронашла примједбе на стање у тој области у Црној Гори.

Ријеч је о провизорном затварању поглавља, што значи да и земља кандидат и ЕУ имају могућност да то поглавље поново отворе током цијелог трајања преговора.

Теоретски то значи да било која земља чланица, уколико се на примјер промијени влада, може да поглавље прогласи неважећим и поново га отвори, мада се то до сада још никад није догодило.

Европски комесар за проширење Штефан Филе истакао је да су пред Црном Гором бројни изазови, нарочито на пољу уставне реформе, правосуђа, мањинских права и борбе против корупције и организованог криминала.

Он није желио да да прогнозу о дужини преговора, али је рекао да Црна Гора не би требало да се пореди са Исландом.

Честитајући Црној Гори за оперативан почетак преговора о чланству, Филе је изразио жељу да “Црна Гора од Хрватске преузме штафету проширења”.

Филе је поновио да је Црна Гора остварила “суштински прогрес” и навео да та земља приступа преговорима према “новом приступу”, по којем су у жижи односа између земље кандидата и ЕУ реформа правосуђа, људска, мањинска и грађанска права и борба против корупције и организованог криминала.

Он је додао да независност правосуђа, уставна реформа према препорукама Венецијанске комисије и јачање основних права мањина, као што су Роми, представљају неке од кључних изазова који стоје на путу Црне Горе према чланству у Унији.

Од Црне Горе се очекује листа постигнућа у борби против корупције и организованог криминала, од истрага, судског процесуирања, све до конфискације имовине криваца.

Филе је додао да је Европска комисија, у склопу претприступне помоћи управо одобрила 21,3 милиона евра за јачање капацитета у поглављима 23 и 24, која се односе на правосуђе и темељна права, односно правду, слободу и безбједност.

Замјеник црногорског премијера Игор Лукшић изразио је своје задовољство црногорско-европским односима и најавио рад на акционом плану као један од главних задатака Владе у наредном периоду.

- Акциони план је конкретан план и распоред Владе о томе како ће, којим темпом и снагама адресирати слабости које су идентификоване у скрининг репорту за поглавља 23. и 24. То је веома прецизан документ, у којем ће бити наведене не само методе, него и имена која ће се тиме бавити, као и њихове одговорности и компетенције, а биће израчунат и буџет. Европска комисија активно ће помагати у изради акционог плана - појаснио је Филе.

Говорећи о темпу реализације преговора, Филе је изјавио да ће ова поглавља остати дуго отворена.

- Три, четири, пет година, то се не зна, јер то овиси вама, а не о ЕУ - рекао је Филе и додао да Црна Гора не би требала да се пореди са Исландом, са којим ЕУ такође води преговоре о чланству.

- Исланд отвара поглавље и по сваког мјесеца, али то је земља са најстаријим парламентом у Европи, чланица заједничког европског тржишта и Шенгена - рекао је европски комесар за проширење и додао да се од Црне Горе прије свега очекује да докаже свој кредибилитет у преговорима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана