Црна Гора: Усвојени амандмани на Резолуцију о Сребреници

Срна
Црна Гора: Усвојени амандмани на Резолуцију о Сребреници

ПОДГОРИЦА- Влада Црне Горе је на електронској сједници усвојила приједлог амандмана на резолуцију о Сребреници у којима се наводи да је одговорност за злочине искључиво индивидуална и да не може таргетирати народ или државе.

Министарству спољних послова је наложено да у понедјељак, 13. маја, пошаље амандмане предлагачу, преносе црногорски медији.

Црна Гора ће, како је раније најављено, предати два амандмана на Резолуцију о Сребреници ради постизања што бољих односа и смиривања политичке напетости у региону.

Амандманима је, наводи се, предвиђено индивидуализовање кривице за геноцид у Сребреници, али и инсистирање на стриктном поштовању Дејтона.

Овим амандманима, како су рекли из Владе, спречава се свако потенцијално манипулисање на штету Србије и српског народа у смислу било каквих правних и политичких реперкусија и онемогућава се наратив али и намјера да се један народ жели прогласити геноцидним.

Другим амандманом суштински се додатно афирмише постојање Републике Српске у склопу БиХ, што је гарантовано Дејтонским споразумом с обзиром на то да су се од појединих званичника могле чути изјаве усмјерене против Републике Српске.

На сједници Владе није било расправе о резолуцији.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је данас да Црна Гора не треба да гласа за резолуцију о Сребреници да би сачувала достојанство.

Митрополит је рекао да је прича о геноциду у Сребреници неодржива и опасна, додајући да је погрешно и опасно изједначавати Сребреницу и Јасеновац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана