Црна Гора: Уставни суд од Владе тражио мишљење о иницијативи ДФ-а

ГС
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА- Уставни суд је од Владе Црне Горе затражио мишљење о наводима које је Демократски фронт (ДФ) изнио у иницијативи за оцјену уставности и законитости члана 18 и члана 19 Закона о међународним рестриктивним мјерама, коју су тој судској инстанци поднијели прије пет мјесеци.

Тај политички савез се, прије три дана није обраћао Влади новим дописом, већ је Уставни суд, како су образложили, сходно њиховој иницијативи, од Владе тражио мишљење о наводима изнијетим у приједлогу, што је уобичајена процедура, пренијеле су Вијести.

Након што је бивша Влада Здравка Кривокапића, послије два ранија неуспјешна покушаја, 8. априла усвојила пакет санкција ЕУ према Русији због напада те државе на Украјину, посланици ДФ-а су крајем јула поднијели Уставном суду Приједлог за оцјену сагласности са Уставом и потврђеним и објављеним међународним уговорима којима се покреће поступак пред Уставним судом за оцену уставности и законитости Закона о међународним рестриктивним мјерама.

Чланом 18 поменутог закона је, између осталог, прецизирано да ограничење располагања и стицања средстава и/или друге имовине (замрзавање) подразумијева забрану трансфера, конверзије, располагања или промета свим средствима и/или другом имовином која се налази у својини, државини или под контролом означеног лица, посредно или непосредно, на основу и за вријеме примјене рестриктивне мјере, као и на пружање финансијских и других услуга означеном лицу.

Чланом 19 Закона о међународним рестриктивним мјерама се, између осталог, прецизира да у току примене рестриктивне мјере означено лице има право да поднесе захтјев ради одобравања коришћења дејла средстава и/или друге имовине, која су неопходна за основне трошкове живота - трошкове за рођење детета, смрт и друге основне трошкове означеног лица и чланова његове породице, лијекове и лијечење лица или члана његове породице, плаћање обавеза према држави - пријављивање трошкова за редовно одржавање средстава и/или друге имовине, чије је располагање и стицање ограничено примјеном рестриктивне мјере, и трошкове правне помоћи.

Из ДФ-а су раније образложили да су разлози за покретање поступка пред Уставним судом искључиво садржани у "заштити економских интереса Црне Горе, заштити људских права гарантованих Уставом и потврђених међународним уговорима".

”Без претходне одлуке суда, замрзавање имовине руским држављанима довешће Црну Гору у озбиљну опасност да се суочи са вишемилионским захтевима које ће бити обавезна да исплати. Имајући у виду наш постојећи јавни дуг, најављени ребаланс, готово потрошене буџетске резерве, сматрамо да УС мора зауставити овај антицрногорски и антиуставни наум, који ће не крају морати да плате црногорски грађани", навели су из ДФ-а.

Оцијенили су да су и доносиоци ових одлука били свјесни да крше Устав и међународно ратификоване уговоре, али да им је очигледно тренутна политичка процјена допринијела да забораве на интересе грађана.

Портпарол и посланик ДПС-а у Скупштини Црне Горе, Милош Николић, јуче је саопштио да је "захтјев ДФ-а, упућен смијењеној Абазовићевој Влади, којим се тражи поништавање одредби Закона о међународним рестриктивним мјерама, што суштински значи и - поништавање одлуке Владе о придруживању санкцијама Русији, наставак дјеловања овог политичког савеза у циљу удаљавања Црне Горе од њеног чланства у ЕУ".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана