Црна Гора: Спријечен увоз 300 тона небезбједног воћа и поврћа

Срна
Foto: Arhiva

ПОДГОРИЦА - Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Црне Горе у претходна три мјесеца са границе је вратила или уништила близу 300 тона воћа и поврћа, код којег је најчешће био забиљежен повишен ниво пестицида или других материја које могу угрозити здравље потрошача.

Из Управе су поводом Свјетског дана безбједности хране, који се обиљежава 7. јуна, истичу да са тржишта уклањају и друге производе који не задовољавају параметре безбједности или квалитета, а међу њима су млијеко и млијечни производи, месо и прерађевине од меса, рибе, млински и кондиторски производи, прерађевине од воћа и поврћа, храна за животиње и слично.

Контролишу се, како наводе, готово сви прехрамбени производо, те да је у туристичкој сезони фокус контрола у подручјима гдје борави више туриста, јер се на тај начин брине и о здрављу гостију и "доприноси и туристичком реномеу државе на свјетском тржишту".

"Фокус је увијек на производима који су могу бити ризичнији за контаминацију, као и на производима који се у одређеном дијелу године више користе у исхрани. Производи животињског поријекла се више контролишу, али и производи биљног поријекла као што су свјеже воће и поврће", рекли су из Управе.

Из Управе су саопштили да се домаћи производи контролошу кроз систем "од њиве до трпезе" и да за сваку фазу производње постоје правила - од самог почетка до изношења на тржиште, па сви субјекти који послују са храном морају знати како да их примјењују.

Из Управе су нагласили да је безбједност хране заједничка одговорност свих грађана, од доносиоца одлука до крајњих корисника, међународних организација, трговаца, субјеката у пословању храном, пољопривредника, научне и академске заједнице и потрошача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана