Црна Гора САД-у изручује најтраженије бјегунце с ФБИ листе

ГС
Црна Гора САД-у изручује најтраженије бјегунце с ФБИ листе

ПОДГОРИЦА- Министарство правде Црне Горе донијело је рјешење о екстрадицији двоје америчких држављана, Ричарда Ајвазијана (43) и Маријете Терабелијан (37), које Сједињене Америчке Државе потражују због милионске преваре.

Ако их САД не преузме у року од 45 дана од када је донијета одлука о изручењу, они ће бити пуштени на слободу.

Њихов правни заступник претходно је саопштио да су његови клијенти незаконито из Истражног затвора одведени у Казнено поправни дом, умјесто да буду пуштени на слободу.

Ајвазијан, његова супруга Терабелијан и његова снаја Тамара Дадјан (42) ухапшени су крајем фебруара у Црној Гори, а били су међу најтраженијим бјегунцима са листе Федералног истражног бироа (ФБИ).

Они и још пет чланова породице осуђени су у САД за крађу више од 18 милиона долара кредита за помоћ у борби против ковида, а потраживани су од 29. августа 2021. године када су уклонили наногице и побјегли.

У новембру прошле године у одсуству су осуђени за удруживање ради банкарске преваре и прања новца.

Према ријечима адвоката, Ајвазијан и Терабелијан су од 23. фебруара до 23. октобра били у екстрадиционом притвору, те су након тога морали да буду пуштени на слободу.

- По Закону екстрадициони притвор може трајати најдуже шест мјесеци, а држава која их тражи може тај рок продужити за још два мјесеца, што је укупно осам мјесеци. Тих осам мјесеци истекло је 23. октобра, а они нису испоручени Сједињеним Америчким Државама (САД) због чега су морали да буду пуштени на слободу тог дана у два сата. Умјесто да их пусте на слободу, они су на непознат начин упућени из Истражног затвора у Казнено поправни дом - рекао је за „Вијести“ адвокат Пантовић.

Објаснио је да је његовим клијентима у фебруару одређен екстрадициони притвор у складу са Законом о међународно правној помоћи у кривичним стварима.

Министарсву правде Црне Горе за „Вијести „су објаснили да су Ајвазијан и Терабелијан сходно члану 25 Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима Црне Горе, по писменом налогу Министарства правде, задржани у УИКС-у, као лица у транзиту, за које је држава Црна Гора преко својих државних органа одлучила да буду изручена држави молиљи,

- Све до преузимања истих од стране државе молиље, за шта рок износи до 30 дана, а на образложени захтев државе молиље, министар тај рок може продужити за још 15 дана, те ако у том року лица не буду преузета, биће пуштена на слободу - одговорили су из Министарства правде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана