Црна Гора располаже тренутно само једним авионом за гашење пожара и он је на сервису

Танјуг
Foto: Адриа ТВ

ПОДГОРИЦА- Најављене температуре ваздуха преко 40 степени Целзијуса у Црној Гори наредних дана алармирале су и службе заштите и спашавања у свим општинама, које у овом тренутку располажу само једним авионом за гашење пожара.

Миодраг Бешовић из Директората за заштиту и спашавање каже да располажу са више од 200 возила и 600 ватрогасаца. Иако је, додао је, прошле године било најтеже гашење пожара из ваздуха ни ову сезону не дочекујемо много спремнији.

“У овом тренутку имамо један авион ер трактор и он је тренутно на годишњем сервису и то се ради ту код нас. И тај ваздухоплов је у функцији за пар дана”, казао је Бешовић.

Преостала два су на поправци, а када ће бити завршена тешко је прецизирати јер зависи од процедура на које, како кажу, држава не може да утиче.

Упркос томе тврде да нема разлога за панику јер у случају пожара ширих размјера Црна Гора као члан Цивилне заштите Европске уније може рачунати на помоћ међународних партнера али и сусједа.

“Не могу да кажем да је ситуација иделна али се надам да ћемо са оним са чим располажемо успјети да се изборимо са изазовима који су пред нама”, рекао је Бешовић а портал РТЦГ.

Иначе, из МУП-а су већ раније апеловали на грађане и туристе да не пале ватру на отвореном, а апел је упутио и Бешовић.

“Апелујем на грађане који некад пале и своју шуму да би био бољи род печурки да то нема смисла и да неку њихову зараду од хиљаду двије направе штету од 100 хиљада евра, а да при томе угрозе и животе и имовину грађана али и ватрогасаца и људи који се баве гашењем пожара”.

А гашење пожара ове сезоне, како очекују у МУП-у, олакшаће им и недавно усвојени закон који предвиђа забрану градње у наредне три деценије на опожареним мјестима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана