Црна Гора примљена у Савјет за људска права

Aгенције
Црна Гора примљена у Савјет за људска права

Њујорк/Подгорица - Црна Гора је данас примљена у Савјет за људска права УН, након што су за њену кандидатуру гласале 182 од укупно 193 чланице Генералне скупштине УН, јавиле су агенције.

Из Министарства иностраних послова и европских интеграција саопштено је да ће Црна Гора бити чланица тог тијела од наредне до 2015. године.

У складу са резолуцијом Генералне скупштине којом је Савјет основан, главни критеријуми за пријем су допринос кандидата унапређењу и заштити људских права, као и добровољно преузете обавезе које кандидат намјерава да у пуној мјери испуни током свог трогодишњег чланства.

Из Министарства подсјећају да је Црна Гора кандидатуру за чланство поднијела 2008. године, чиме је исказала спремност да поштује највише стандарде у промоцији и заштити људских права, те да у потпуности сарађује са Савјетом и Канцеларијом високог комесара за људска права.

- Од бивших југословенских република, до сада су подршку Генералне скупштине за чланство у Савјету добиле само Словенија и БиХ, што потврђује да је ријеч о изузетном успјеху за младу црногорску дипломатију - наводи се у саопштењу.

Државе чланице дужне су да активно учествују у доношењу одлука и дјеловању Савјета, у смјеру давања препорука Генералној скупштини УН за даљи развој међународних људских права и рјешавање случајева њиховог кршења.

Чланице Савјета дужне су и да проведу обавезе добровољно преузете прије пријема у чланство, као и да активно учествују у провођењу општег периодичног прегледа о стању људских права у свим земљама чланицама УН.

Оне су дужне да, такође, поштују кључне принципе Савјета - универзалност, непристрасност, објективност, неселективност и конструктивност међународног дијалога и сарадње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана