Црна Гора постаје 29. чланица НАТО-а

Агенције
Црна Гора постаје 29. чланица НАТО-а

Подгорица - Црна Гора ће данас формално постати чланица НАТО-а на церемонији у америчком Стејт департменту.

Црна Гора ће тако постати прва чланица НАТО-а коју је тај савез бомбардовао.

Наводи се да је из црногорског Државног секретаријата саопштено да ће црногорски премијер Душко Марковић предати инструменте ратификације Сјеверноатлантског уговора подсекретару Томасу Шенону, чиме ће Црна Гора постати 29. чланица Алијансе.

- Чланство Црне Горе у НАТО-у допринијеће већој интеграцији, демократским реформама, трговини, безбједности и стабилности са свим њеним сусједима - казали су из Стејт департмента.

Из Владе у Подгорици је саопштено да је црногорска делегација коју предводи Марковић јуче отпутовала у Вашингтон.

Наводи се да ће церемонији, која ће бити уприличена у Стејт департменту, присуствовати и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Марковић ће се током боравка у Вашингтону састати са потпредсједником САД Мајком Пенсом. Црногорска застава ће се први пут завијорити испред сједишта НАТО-а у Бриселу 7. јуна.

Скупштина Црне Горе је 27. априла гласовима 46 присутних посланика усвојила Приједлог закона о потврђивању Сјеверноатлантског уговора. Ово је био један од посљедњих корака на путу Црне Горе ка Алијанси. Претходно је свих 28 чланица Алијансе ратификовало споразум о придруживању Црне Горе савезу.

Предсједник владајућег ДПС-а и бивши премијер Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да је усвајање одлуке о чланству у НАТО-у "можда најважнија одлука Црне Горе у новијој историји".

Одлуку власти у Црној Гори о приступању Алијанси пратили су и вишедневни протести грађана, који су на демонстрацијама на Цетињу 29. априла запалили заставу НАТО-а. Финансијска обавеза Црне Горе према НАТО-у биће чланарина која ће на годишњем нивоу износити око 450.000 евра.

Амерички медији

Утицајни амерички магазин "Форбс" објавио је раније да чланство Црне Горе у НАТО-у нема никаквог смисла на нивоу јачања безбједности чланица алијансе.

Црна Гора има популацију од 650.000 људи, имају 1.500 војника, 350 морнара и 230 припадника ваздухопловства, наводи аутор текста у листу "Форбс" и иронично закључује са "вау!"

Црна Гора је прелијепа земља, али у безбједносном смислу је безначајна за НАТО, стоји у тексту у којем се Црна Гора пореди са "бескорисним пријатељем на 'Фејсбуку'".

Чланство Црне Горе у НАТО-у исмијали су и други амерички, али и њемачки медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана