Црна Гора-Пооштрене епидемиолошке мјере

Срна
Foto: Агенције

ПОДГОРИЦА - Влада Црне Горе усвојила је нове мјере у борби против вируса корона, које ступају на снагу сутра и важиће до 24. септембра.

У оквиру националне дигиталне ковид потврде више се неће признавати статус дјелимичне вакцинације, а улазак у Црну Гору, за пунољетне црногорске држављане и странце са пријављеним боравком, од 14. септембра могућ је само уколико је испуњен један од услова из Националне дигиталне ковид потврде.

Национална дигитална ковид потврда биће валидна само уколико лице испуњава један од прописаних услова - да је прошло 14 дана од друге дозе за вакцине које се дају у двије дозе, односно да је прошло 14 дана од имунизације вакцином која се даје у једној дози. Један од услова је да особа посједује негативан PCR тест на ковид 19 који није старији од 72 часа или позитиван PCR тест који је старији од 14 и није старији од 180 дана, те да посједује негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 часова.

Од уторка, 14. септембра, улазак у Црну Гору омогућава се само ако лица држављани Црне Горе и странци испуњавају један од прописаних услова.

"Држављани Црне Горе и странци са привременим боравком који не испуњавају ниједан од прописаних услова се упућују у изолацију коју је могуће прекинути PCR тестом који је негативан шестог дана од преласка границе", рекла је на конференцији за новинаре министар здравља Црне Горе Јелена Боровинић Бојовић.

У Црну Гору безусловно улазе особе млађе од 18 година (црногорски држављани и странци).

Свадбама и осталим приватним просторима, те спортским догађајима у затвореном простору, како је навела, могуће је да присуствује до 100 људи уз испуњавање једног од услова из ковид потврде.

"Број присутних у баштама није ограничен, али сви гости и запослени морају да испуњавају један од прописаних услова ковид сертификата.

Музика уживо унутар затворених објеката је забрањена", додала је она. Бојовићева је рекла да су се здравствене власти опредијелиле да предност дају имунизацију, умјесто полицијског часа на територији државе.

Она је на конференцији за новинаре јутрос у Подгорици рекла да не би долазило до измјене мјера да су се поштовале важеће епидемиолошке мјере. "Охрабрујући моменат је да је у Црној Гори 45 одсто пунољетних грађана вакцинисано бар првом дозом, али тај проценат мора да буде значајно бољи", истакла је Боровинић Бојовић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана