Црна Гора под лупом ОЛАФ-а

ГС
Црна Гора под лупом ОЛАФ-а

ПОДГОРИЦА - Црна Гора је једна од земаља које су обухваћене илегалном трговином цигарета, упозорено је из Европске службе за сузбијање превара (ОЛАФ), која је у свом посљедњем извјештају о раду приказала да је у тој држави заплијењено више од 62 милиона шверцованих цигарета.

У извјештају за прошлу годину, ОЛАФ наводи да је у њиховим операцијама заплијењено више од 616 милиона илегалних цигарета широм свијета, укључујући 333 милиона цигарета заплијењених на спољним границама ЕУ.

- ОЛАФ је такође помогао да се заплијени 140 тона сировог дувана и шест тона дувана за лулу, спречавајући губитке веће од 151 милиона евра за буџет ЕУ и националне буџете држава чланица. Осим тога, дојаве из ОЛАФ-а довеле су до одузимања 144,34 милиона цигарета и 40 тона сировог дувана изван ЕУ, наведено је у извјештају.

Додаје се да је кријумчарење цигарета поново глобално питање јер су у то укључене земље широм свијета, попут Турске, Индонезије, Уједињених Арапских Емирата и Црне Горе.

- ОЛАФ има дуго искуство у помагању националним царинским органима у борби против трговине шверцованим цигаретама широм свијета. Такође има значајно искуство у помагању властима у проналажењу и затварању тајних фабрика цигарета које производе недозвољене и фалсификоване цигарете, стоји у извјештају.

У једном случају из 2023. године, како се наводи, ОЛАФ је помогао властима да разбију криминалну мрежу која је производила недозвољене цигарете у Шпанији, а затим их кријумчарила широм Европе. Мрежа је, кажу, имала везе са Пољском, Румунијом, Грчком, Италијом, Словачком и Украјином.

- ОЛАФ је успоставио мрежу за размјену информација међу истражитељима која је убрзала прикупљање и размјену података, пружила анализу, техничку подршку и олакшала усвајање заједничке истражне стратегије. Координирао је овај заједнички напор омогућавајући брзу акцију широм ЕУ која је резултирала демонтажом илегалне фабрике у Шпанији, хапшењем 20 особа и заплијеном приближно 15 милиона фалсификованих цигарета и девет тона сировог дувана, наведено је у извјештају, пренио је портал РТЦГ.

Укупни процењени финансијски утицај заплијењене робе, укључујући акцизе и ПДВ, износио је око пет милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана