Црна Гора: Писци су увијек уз свој народ и цркву

Srna
Црна Гора: Писци су увијек уз свој народ и цркву

ПОДГОРИЦА, - Удружење књижевника Црне Горе даје пуну подршку Српској православној цркви /СПЦ/ у борби за очување светиња и спречавању прогона њених свештеника у Црној Гори, наведено је у реаговању које је потписало више од 50 књижевника.

Удружење је цјелокупној културној јавности указало на неспорну чињеницу да би ових дана било пожељније и сврсисходније да се говори о духовном и културном напретку земље и новим цивилизацијским искорацима, него да у фокусу пажње цјелокупне домаће и свјетске јавности буду сцене суровог обрачуна полицијских и других безбједносних структура са свештенством и грађанима Будве и других градова, чиме је нанесен додатни ударац угледу Црне Горе, њене културе и доброг суживота свих вјера и нација.

У реаговању је истакнуто да је културној јавности добро познато да је Удружење књижевника Црне Горе од самог свог оснивања, давне 1946. године, свим својим бићем утемељено у друштвеном и културном бићу Црне Горе, и да и самим тим има неотуђиво право на апел да се та земља врати друштвеним и културним токовима на супротној страни од агресивних збивања у Будви и забрињавајућих слика које су обишле свијет.

"Немиле сцене из Будве засигурно не доприносе добру Црне Горе и свих њених грађана, нити владавини права, него се јављају као њихова директна негација.

Тим прије што су дешавања у нашој земљи редовно у фокусу међународне заједнице и бројних организација за људска права и слободе", саопштено је из Удружења.

Удружење књижевника Црне Горе захтијева од актуелних власти да много више поведу рачуна о демократској и културној сфери и потенцијалу Црне Горе, као могуће чланице ЕУ, коју гротескне слике из Будве још више удаљавају од Европе и европских демократских токова и перспектива.

Удружење препознаје став свих добронамјерних грађана Црне Горе да спорни Закон о слободи вјероисповијести никоме није донио добро, али јесте много тога што Црну Гору неће приближити савременим народима Европе, али удаљити сигурно хоће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана