Црна Гора одбила да Русији изручи бившег пуковника ФСБ

Г.С.
Црна Гора одбила да Русији изручи бившег пуковника ФСБ

ПОДГОРИЦА - Црна Гора одбила је да Русији изручи бившег пуковника Федералне службе безбједности (ФСБ) Дмитрија Сенина, о чему их је званично обавијестила.

Та информација, пише портал Совершено, објављена је данас током рочишта у Војном суду гдје се Сенину суди у одсуству.

Сенин, који је ухапшен по међународној потјерници у јуну 2021. године, у међувремену је добио политички азил због, наводи руски медиј, чињенице да је наводно прогањан у Русији из политичких разлога: утврђено је да има украјинске коријене и осуђује специјалну војну операцију.

Он је оптужен за дезертерство због чега му у Русији пријети казна до седам година затвора.

Сенин је Русију напустио у фебруару 2017. јер се плашио се да ће бити ухапшен у оквиру кривичне истраге против његовог пријатеља пуковника Министарства унутрашњих послова Дмитрија Захарченка.

Он је руско-грузијску границу прешао 23. фебруара 2017. године под именом Тимур Кудасов.

Руски медији пишу да након његовог нестанка у специјалним службама још три године или нису знали, или су се правили да не знају да је њихов колега побјегао из земље.

Тек у децембру 2020. оперативци Одјељења унутрашње безбједности ФСБ су сазнали да Рус има пасош на друго име. Шест мјесеци касније, 28. јуна 2021. године, бјегунац је стављен на међународну потјерницу, а 4. септембра 2022. године задржан је у Црној Гори.

Тужилаштво је поднијело захтјев за екстрадицију, али је Црна Гора то одбила јер је бивши пуковник ФСБ-а добио политички азил због чињенице да је наводно прогањан у Русији из политичких разлога: утврђено је да има украјинске коријене и осуђује специјалну војну операцију.

Сенину ће суђење бити настављено у одстуству, пренос vijesti.me

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана