Црна Гора: (Не)јединство око Велике Албаније

Taнјуг
Црна Гора: (Не)јединство око Велике Албаније

Подгорица - Већина политичких представника Албанаца у Црној Гори тврди да никада не би потписало петицију за формирање "Природне Албаније" коју је покренуо Кочо Данај.

Само лидер Грађанске иницијативе, која учествује у државој власти, Васељ Сиништај на питање да ли би потписао такву петицију рекао је да би, што је изазвало низ различитих реакција у Црној Гори.

Социолог Срђа Вукадиновић тим поводом каже да многи, иако присутни у парламентрном животу Црне Горе, још нису рашцистили са тим гдjе је њихова територија, гдjjе је њихова држава.

"Вероватно ће сада покушати да се перу да је идеја велике Албаније културолошка интегралистичка, када је у питању одређени албански корпус, међутим није, то је само једна добра камуфлажа за оно што може слиједити" , навео је Вукадиновић.

То што би неко ставио потпис на такву иницијативу показује да код једног дијела Албанаца није утемељена идеја о Црној Гори као својој домовини, казао је Вукадиновић.

Предсједник градске општине Тузи Фрањо Љуљђурај рекао је за подгорички радио Антена М да нема информацију да би у тој општини могло да буде организовано потписивање петиције за стварање "Природне Албаније".

"Први пут чујем од вас за то, мене нико до данас није контактирао, а када буде знам шта ћу да кажем", навео је он и додао да ће јасно поручити да такву идеју не подржава: "Јер нисам присталица никаквих великих пројеката, нека се свако определи гдје му је најбоље, мени је најљепше у Црној Гори, ја сам за природну Европу."

Он је увјерен да ће, уколико таква петиција дође у Црну Гору, одзив Албанаца бити мали.

Слично мисли и функционер владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) Никола Гегај.

"По мени је теза о 'природној Албанији’ анахрона и неприродна. Живимо у времену када балкански народи чине заједнице разних држава и самим тим нема националне државе на Балкану. Идеја проширења и промена националних и етничких граница у региону, те у том контексту различитих концепата 'великих држава’ део су ретроградне политике из прошлости", навео је Гегај који је категоричан да такву птенцију неће потписати.

Према његовим рнјечима, они који заговарају идеју велике Албаније нису пријатељи ни Албаније, ни Албанаца јер, сматра, такве тезе су опасне и довеле су до лудила који је регион доживио 90-тих година.

Гегај сматра и да је Данај имао шансу да популарност своје идеје тестира на недавним изборима у Албанији, али да то, ипак, није учинио.

Сиништај који је рекао да би потписао Данајеву петицију каже да то не значи да он подрзава прекрајње граница на Балкану.

Подгорички Дан објавио је јуче да би Сиништај за изјаву да би потписао петицију о "Природној Албанији", којом угрожава територијални интегритет Црне Горе, требало да добије 15 година затвора.

Лидер Грађанске иницијативе је одговорио да ће се са задовољством одазвати позву Тужилаштва уколико до тога дође.

Посланик Демократске странке Фатмир Дјека каже да не зна како да потпише нешто за шта не зна о чему се ради. "Оно што нас чека јесте да ћемо бити заједно у ЕУ –Албанци, Хрвати, Срби…", рекао је он.

Ђека, Гегај и посланик Форце Генци Ниманбегу немају баш најљепше мишљење о Сиништају и додају да се он "понаша како вјетар дува".

То је, кажу, уједно и порука владајућој коалицији да убудуће такве политичке субјекте не узимају за своје партнере и да има још албанских партија који могу да буду достојни репрезенти "залагања за независну Црну Гору, чије су границе, за сада, неупитне".

Синишта је, међутим, јуче рекао да је прочитао изјаве Ђеке и Ниманбегуа истакавши да су дволични и да је убијеђен да "они у души сасвим другачије мисле".

И посланик опозиционе Позитивне из реда албанског народа Дритан Абазовић каже да је потписивање петиције за формирање "Природне Албаније" идеја којој се непотребно придаје велики значај и да она нема подршку међу Албанцима у Црној Гори.

Абазовић је за портал Аналаитика рекао да је Сиништај својом изјавом да би потписао Дајанову петицију хтио да "направи разлику између себе и осталих албанских посланика". Он је оцјенио и да оваке приче не иду у прилог јачању регионалне сарадње већ за буђење, како је рекао, вампира прошлости које никоме не могу донијети ништа добро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана