Црна Гора мамац за криминалце

Агенције
Црна Гора мамац за криминалце

Брисел, Подгорица - Црна Гора је атрактивна локација за иностране криминалне инвестиције, а криминалне групе које потичу из Црне Горе активно дјелују у оквирима, али и изван граница те државе, наводи се у извјештају Европске комисије о преговарачком поглављу које се односи на владавину права.

У извјештају о скринингу за преговарачко поглавље 24, у који су подгоричке "Вијести" имале увид, Европска комисија оцјењује да је организовани криминал један од главних изазова с којима се Црна Гора суочава. Један од кључних изазова с којим се држава суочава је кријумчарење дроге, посљедњих година посебно кокаина из Јужне Aмерике.

- Постоји доказ да црногорске криминалне групе имају директне контакте са јужноамеричким нарко-картелима - наводи се у извјештају. 

ЕК оцјењује да је корупција у Црној Гори "распрострањена у многим областима и наставља да буде озбиљан разлог за забринутост". Додаје се да су истовремено присутни и остали облици организованог криминала, као што су трговина људима, различите врсте шверца, укључујући трговину оружјем и преваре.

У Бриселу сматрају да се финансијске истраге "понекад" користе у случајевима одузимања имовине стечене криминалним путем, али да се ријетко истражују токови новца стеченог криминалним путем, као и проактивно разоткривање криминалних радњи "изван почетног случаја".

Црногорска Влада, на основу извјештаја о усклађености домаћег и европског законодавства, мора припремити један или више акционих планова. Ти акциони планови, који ће бити рађени уз сугестију ЕК, биће, између осталог, услов за отварање преговора у поглављу 23 и 24.

У оквиру препорука за превентивне акције за борбу против корупције, ЕК наводи надоградњу надлежности и јачање капацитета Управе за антикорупцијску иницијативу.

- Треба унаприједити систем имовинских картона, јачати посебно надзорну улогу и професионалне капацитете Комисије за спречавање конфликта интереса како би се обезбиједила ефикаснија провјера имовине и увести мјере спречавања конфликта интереса који се дешавају изван обављања дуплих јавних функција (попут јавних функционера који имају удио у приватним компанијама) - стоји у документу.

Визна либерализација

У документу се подсјећа да је Савет Европске уније у јулу прошле године позвао Европол да представи извјештај о ситуацији у вези са организованим криминалом у Црној Гори.

У Бриселу, с друге стране, сматрају да је Црна Гора ојачала свој законодавни оквир, нарочито током преговора о визној либерализацији. 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана