Црна Гора: Лидери ДФ-а оптужени за тероризам

Агенције
Црна Гора: Лидери ДФ-а оптужени за тероризам

Подгорица - Специјално државно тужилаштво (СДТ) Црне Горе послало је јуче Вишем суду оптужницу која терети 14 особа за припремање терористичких напада на дан избора у Подгорици. Оптужницом су обухваћени лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

Руски држављани Едуард Шишмаков и Владимир Попов оптужени су да су организовали криминалну групу, док су лидери ДФ-а, њихов возач Михаило Чађеновић и још неколико држављана Србије оптужени за учешће у криминалној организацији. Бивши командант српске Жандармерије Братислав Дикић оптужен је за покушај тероризма.

Тужилаштво је доказе прикупљене током шестомјесечне истраге откуцало на више од 120 страна. Из Вишег суда је саопштено да им је достављена оптужница на потврђивање.

Оптужени су држављани Србије Кристина Христић, Милан Душић, Бранка Милић, Драган Максић и Србољуб Ђорђевић.

Оптужница је подигнута и против српских држављана Немање Ристића и Предрага Богићевића, које је Министарство правде Србије одбило да изручи Црној Гори.

- Специјално државно тужилаштво доставило је Вишем суду у Подгорици ради контроле и потврђивања оптужницу против четрнаест лица и то против два лица Шишмаков Едуард и Попов Владимир због кривичног дјела стварање криминалне организације и против 12 лица Дикић Братислава, Б. П, Р. Н, Ј. М, Х. К, М. Б, Д. М, М. Д, Ђ. С, Ч. М, М. А. и К. М. којима се на терет ставља да су чланови криминалне организације - наведено је у саопштењу Вишег суда у Подгорици.

Виши суд додаје да је против пет лица Ш. Е, П. В, Д. Б, Б. П, Р. Н. оптужница подигнута због кривичног дјела тероризам у покушају и против једног лица Ш. Е. због припремања дјела против уставног уређења и безбједности Црне Горе путем подстрекавања. Оптужницом је предложено и продужење притвора за Дикића и још пет ухапшених.

Предсједник вијећа ће у законском року од 15 дана заказати рочиште ради испитивања и оцјене законитости и оправданости предметне оптужнице.

Жалба

Црногорски парламент на сједници која почиње 27. априла требало би да одговори Уставном суду поводом уставних жалби и њених допуна који су поднијели посланици ДФ-а Милан Кнежевић и Андрија Мандић. Уставни суд тражио је од Скупштине Црне Горе мишљење о уставној жалби. Мандић и Кнежевић су уложили уставну жалбу и од Уставног суда траже да укине скупштинску одлуку од 15. фебруара којом им је скинут имунитет, као и да "нареди привремену обуставу извршења" док не одлучи о њиховој жалби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана